Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Η εξαγορά της Vitro από τους Ρώσους, το μεγάλο deal και η αξιοποίηση 3 εκατ. στρεμμάτων από τη... Vitro Ρωσίας

Κανένας δεν είχε μάθει μέχρι τώρα, ότι ένας Ρώσος μεγιστάνας (κάποιες φορές και δύο) έρχονταν συχνά την Ημαθία (έχοντας μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια κατά νου), έβλεπαν χωράφια στο Νησέλι και στη γύρω περιοχή και ενημερώνονταν για τις δραστηριότητες μιας γνωστής εταιρείας που είχε εκεί την έδρα της. Στην Ημαθία έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, να βλέπουμε Ρώσους “μεγιστάνες”, πάντα συνοδευόμενους από μεγάλο...
θόρυβο. Προπαντός αυτό. Να έρχεται ο Ιβάν Σαββίδης και να πετούν ελικόπτερα στον ουρανό της Βεργίνας ή να έρχονται “μεγιστάνες” και να χτυπούν οι καμπάνες στο Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά. Να επισκέπτονται τον Νομάρχη Καραπαναγιωτίδη και να φωτογραφίζονται για δελτία τύπου (τότε στη Νομαρχία, δεν είχαν ανακαλύψει ακόμη αυτόν που πουλάει αναμνηστικές ασπίδες με σάρισες), να ανακοινώνουν “δουλειές με φούντες” για τα ροδάκινα της Ημαθίας και να ανάβουν με “κρότο” τα κεριά τους, στον Μοναστήρι του Πρόδρομου.

Αυτή τη φορά, ο μεγιστάνας από τη Ρωσία, που έρχονταν στην Ημαθία, ήταν από άλλο... ανέκδοτο. Καθόλου “ανέκδοτο” σαν τους προηγούμενους, αλλά μια ανέκδοτη έκδοση μεγιστάνα, που δεν είχε ματαδεί έως τώρα η Ημαθία. Του πραγματικά μεγάλου και αληθινά αθόρυβου...

Και πως να μην είναι αθόρυβος, όταν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλουσιότερους της Ρωσίας με προσωπική περιουσία (σύμφωνα με το Forbes) που πλησιάζει το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Και για να έχετε μέσω σύγκρισης, η ίδια πηγή αποτιμά την προσωπική περιουσία του Ιβάν Σαββίδη, στα 700 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου στα... μισά.

Δεν γράψαμε όμως, το όνομα του αθόρυβου Ρώσου μεγιστάνα. Μα θα το διαβάσατε στις ειδήσεις των ΜΜΕ τις Ημαθίας, Είναι ο Ντμίτρι Ανάνιεφ. Αυτό γράφτηκε σε όλα τα ειδησεογραφικά sites και blogs. Στο troika24 ας ανιχνεύσουμε κάτι... άλλο, αφού αυτό κάνουμε. Δεν είμαστε ΜΜΕ, ούτε είμαστε δημοσιογράφοι. Σχολιαστές bloggers είμαστε, bloggers που το... ψάχνουν είμαστε κι αυτό θα κάνουμε αμέσως παρακάτω.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΩΣΟΙ ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ
Στην πραγματικότητα, δεν είναι ένας ο μεγιστάνας που εξαγόρασε τη Vitro αλλά δύο.

Ο Ντιμίτρι Ανανίεφ (δεξιά στη φωτογραφία) και ο αδελφός του,
 Αλεξέι Ανανίεφ (αριστερά).

Οι δυο τους 
είναι ιδιοκτήτες του ρωσικού επιχειρηματικού κολοσσού Ananyev.

Ξεκίνησαν την επιχειρηματική καριέρα τους, εισάγοντας υπολογιστές στη Ρωσία, μέσω της πρώτης εταιρεία τους, την “Τechnoserv”, σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα των ολοκληρωμένων συστημάτων πληροφορικής στη Ρωσία.


Μετά το πρώτο επιχειρηματικό άλμα τους, τα δύο αδέρφια ίδρυσαν μια... τράπεζα, την “Promsvyazbank” που έχει υποκαταστήματα σε όλη τη Ρωσία, ενώ στην πορεία απέκτησαν πολλά χαρτοφυλάκια εταιρειών ανάμεσά τους και εταιρείες συμμετοχών στον τομέα του real estate. Μεταξύ άλλων στο χαρτοφυλάκιό τους ανήκει και το "Novospassky Dvor", μία παραποτάμια περιοχή έκτασης 21,5 στρεμμάτων, όπου είναι εγκατεστημένες πολλές επιχειρήσεις, το επιχειρηματικό πάρκο "Pressa" και το κτιριακό συγκρότημα γραφείων "Arbat Center" στο κέντρο της Μόσχας. Και όχι μόνο αυτά, αλλά πολλά περισσότερα.

Πάμε τώρα στο “συστατικό” που έφερε τα δύο αδέλφια - κροίσους, κοντά στην Ελλάδα. Ήταν η θρησκεία. Όπως πολλοί Ρώσοι μεγιστάνες έτσι και οι αδελφοί Ανανίεφ, είναι έντονα θρησκευόμενα άτομα. Και στο πλαίσιο αυτό, επισκέπτονταν συχνά το Άγιο Όρος. Είναι ανάμεσα στους ευεργέτες της Ρώσικης Ιεράς Μονής Παντελεήμονα και καθώς την επισκέπτονται συχνά, βρέθηκαν και στη Θεσσαλονίκη και γνωρίστηκαν και με Έλληνες, κυρίως με επιχειρηματίες που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Από τη θρησκεία λοιπόν ξεκίνησαν όλα και το λες μέχρι και “θέλημα”... όλα όσα ακολούθησαν, σε σχέση με τη Vitro.
Η Vitro λοιπόν (Vitro Hellas για την ακρίβεια) είναι μια ιδιωτική εταιρεία, με έδρα το Νησέλι Ημαθίας, που δραστηριοποιείται από το 1986 στην παραγωγή, έρευνα και διάθεση φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού υψηλής ποιότητας. Ξεκίνησε ως ημαθιώτικη εταιρεία, από τρεις γεωπόνους, τον Θανάση Ταμπαρόπουλο (φωτο), τον Βασίλη Χαλκίδη και τον Νίκο Τσομπίκο όμως στην πορεία εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματιών του κλάδου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με αποτέλεσμα, μέχρι πρότινος (πριν την άφιξη των Ρώσων) να έχει περάσει κατά 50% στην ιδιοκτησία του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη (Redestos - Efthymiadis Agrotechnology Group) και σε μικρότερο ποσοστό στην Ιταλική συνεταιριστική εταιρία VCR (Vival Cooperative Rauscedo), παγκόσμιου leader της αγοράς του πολλαπλασιαστικού υλικού αμπέλου. Με τον Θανάση Ταμπαρόπουλο να παραμένει στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας και τον Νίκο Τσομπίκο στη θέση του Διευθυντή Παραγωγής (ενώ ο Βασίλης Χαλκίδης ανέλαβε αντίστοιχες θέσεις σε άλλες θυγατρικές εταιρείες, όπως στην Ευρωφάρμ και κυρίως στην ΕΛΒΙΖ).


Συνεπώς, η μεγαλύτερη υπεραξία της πώλησης στους Ρώσους, πιστώνεται πλέον στον Όμιλο Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, βασικό μέτοχο της Vitro Hellas, που χειρίστηκε και το μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης με τον Όμιλο Ανανίεφ. Οι Ρώσοι “εισήλθαν” στο μετοχικό κεφάλαιο της Vitro Hellas αγοράζοντας μετοχές του Ομίλου Ευθυμιάδη (το 25% των μετοχών του) και άλλο 26% μέσω άλλων μετόχων της Vitro Hellas και πλέον κατέχουν το 51% της εταιρείας, με τον Όμιλο Ευθυμιάδη να διατηρεί το στρατηγικό 25% των μετοχών της κι ένα 24% να παραμένει σε υπάρχοντες μετόχους. Και πλέον όλοι μαζί, να προχωρούν στην ίδρυση και της Vitro Russia, όπου εκεί θα παιχτεί το μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο όμιλος Ανάνιεφ διαθέτει στη Ρωσία συνολικά 3.000.000 στρέμματα γης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μία από τις επιδιώξεις του είναι να αξιοποιήσει τις εκτάσεις αυτές, δημιουργώντας οπωρώνες με μηλιές, με στόχο να αντικαταστήσει τις εισαγωγές μήλων στη Ρωσία ακόμη και στο σύνολό τους. Μέσα στο 2017 θα ιδρυθεί στη Ρωσία μία θυγατρική της Vitro Hellas, με υποδομές και εξοπλισμό παραγωγής στο ίδιο αντικείμενο πολλαπλασιαστικού υλικού, όπως και στην Ελλάδα αλλά και με ελληνικό μάνατζμεντ, που ξέρει καλά το αντικείμενο και κυρίως κατέχει την τεχνογνωσία. Θα είναι η Vitro Russia το 40% της οποίας θα ανήκει στη Vitro hellas (25% στον όμιλο Ευθυμιάδη).

Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο σχέδιο των Ρώσων μεγιστάνων.
Να δημιουργήσουν έναν ρώσικο οπωρώνα τριών εκατομμυρίων στρεμμάτων, με ντόπια παραγωγή φρούτων, για να καλύψουν μελλοντικά τις ανάγκες της ρώσικης αγοράς και όχι μόνο. Το κλειδί αυτού του τεράστιου σχεδίου ήταν η Vitro κι εκεί αποσκοπεί η εξαγορά του 51% της Vitro Hellas, από την “Demerus Ltd”, της PS Capital Group του επιχειρηματικού ομίλου Ανανίεφ.

Όσο για τα μελλοντικά σχέδια, των... Vitro Hellas και Vitro Russia, ένας απο τους πρωταγωνιστές αυτής της μεγάλης συμφωνίας, ο Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της REDESTOS-Efthymiadis Agrotechnology Group, τα περιέγραψε με δηλώσεις του:

“Πρόκειται για μια εξέλιξη μέσω της οποίας, η Vitro Hellas και ο Όμιλος Ευθυμιάδη αποκτούν μία νέα στρατηγική συνεργασία στον τομέα του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτάρια οπωροφόρων, αμπέλου και καλλωπιστικών), με στόχο, τόσο την ελληνική, όσο και τη ρωσική αγορά. Η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει -πέραν του ελληνικού μάνατζμεντ στη θυγατρική στη Ρωσία- και τον υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής βάσης της Vitro Hellas στις εγκαταστάσεις της στην Ημαθία, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του νέου στρατηγικού εταίρου του ομίλου Ευθυμιάδη για τη ρωσική, αλλά και γενικότερα τη διεθνή αγορά".

Και ποιά είναι αυτά τα σχέδια;
Ο Νίκος Ευθυμιάδης και πάλι δίνει μια γεύση, λέγοντας: "Εξίσου βασικό με τη συμφωνία είναι το γεγονός ότι ενδεχομένως ανοίγει μία πόρτα για περισσότερες συνεργασίες με όφελος για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη θα διερευνήσει, από την πλευρά του, νέες, πρόσθετες δυνατότητες συνεργασίας με τον Όμιλο Ανάνιεφ και στους άλλους τομείς στους οποίους, ήδη, δραστηριοποιείται σήμερα, όπως στα υδροπονικά θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας (Agritex Ενεργειακή), την παραγωγή και τυποποίηση πιστοποιημένων σπόρων σποράς (Bios Agrosystems), τον ποιοτικό έλεγχο αγροδιατροφικών προϊόντων (Αναλυτικά Εργαστήρια Agrolab RDS) και τις εξαγωγές επώνυμων ελληνικών οπωροκηπευτικών υψηλής προστιθέμενης αξίας (Hellenic Farming), στην Ελλάδα, τη Ρωσία και τις αγορές της Κεντρικής Ασίας”.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Αυτά είχε να σας κάνει γνωστά το troika24 για όλα όσα κινήθηκαν και κινούνται γύρω από την πολύ σημαντική συμφωνία της εξαγοράς της Vitro Hellas από τους... αθόρυβους μέχρι πρόσφατα, Ρώσους μεγιστάνες. Οι οποίοι πλέον θα μπορούν να επιβιβάζονται στο ιδιόκτητο αεροσκάφος τους, να προσγειώνονται στη Θεσσαλονίκη και να έρχονται στο Νησέλι της Ημαθίας, χωρίς καμία μυστικότητα.

Θόρυβο ίσως θα κάνουν άλλοι. Αυτοί που στο άκουσμα του ερχομού των Ρώσων στην Ημαθία, άρχισαν να βλέπουν “σωτήρες” για τις ποδοσφαιρικές ομάδες τους, χορηγούς για το “φιλανθρωπικό” έργο τους και άλλα παρόμοια.

“Что было Иоанна, что я всегда”
όπως το λένε και στη Ρωσία.
“Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα” όπως το λέμε στα ελληνικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου