Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Προς νομιμοποίηση η φαρμακευτική κάνναβη

Με αφορμή την συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το έργο του ΟΚΑΝΑ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθόςαναφέρθηκε, όχι μόνο στο έργο του Οργανισμού, αλλά και τα σχέδια του υπουργείου για αλλαγές στον νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι θα προχωρήσει και η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης. Την νομιμοποίηση αυτή (με την οποία κι εμείς συμφωνούμε) είχαν ζητήσει πρόσφατα και 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ανάμεσά τους και οι Ημαθιώτες βουλευτές Χρήστος Αντωνίου και Φρόσω Καρασαρλίδου (την ερώτηση είχε δημοσιεύει και το troika24).

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στο θέμα της ιατρικής χρήσης κάνναβης, τόνισε μεταξύ άλλων. «Υπήρξε ένα πόρισμα επιστημονικό, από μία ομάδα με επικεφαλής την πρόεδρο του ΕΟΦ. Αυτό το πόρισμα κατατέθηκε στο υπουργείο, αυτό το πόρισμα επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής κάνναβης, σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες και με συγκεκριμένες ενδείξεις. Αυτό είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε», σημείωσε και εξήγησε ότι το πρώτο βήμα, σε αυτήν τη κατεύθυνση, είναι να υπάρξει μία κοινή πολιτική απόφαση με το υπουργείο Δικαιοσύνης και να υπάρξει η απαιτούμενη αλλαγή, καθώς «υπάρχει ένας γνωστός πίνακας του ΟΗΕ με την κατάταξη των ουσιών».

«Να αλλάζει την κάνναβη και τα προϊόντα τα οποία παράγονται τα κανναβοειδή κ.λπ., να αλλάζει τον πίνακα και να δίνει τη δυνατότητα νόμιμης υπό προϋποθέσεις φυσικά συνταγογράφησης, και κυκλοφορίας φαρμακευτικών συσκευασμάτων που περιέχουν εκχυλίσματα κάνναβης κ.λπ.», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Όπως συμπλήρωσε, θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση ασθενών, ώστε να έχουν θεραπευτικό όφελος, και η χρήση αυτών των συσκευασμάτων, να μην είναι ένα τοπίο παράνομο, άτυπο, το οποίο γίνεται κάτω από το χαλί.

«Μένει ένα μεγάλο θέμα που αφορά τη δυνατότητα παραγωγικής διαδικασίας. Με ποιους όρους θα γίνεται αυτό στη χώρα, έτσι ώστε, ενδεχομένως, να δοθεί μία αναπτυξιακή προοπτική στο να παράγονται και να συσκευάζονται και να κυκλοφορούν στη χώρα μας τέτοια προϊόντα. Αυτό είναι μία συζήτηση που αφορά συνολικά την κυβέρνηση. Προφανώς, δεν αφορά μόνο το υπουργείο Υγείας, και είμαστε τώρα σε μία φάση, πιθανόν, να χρειαστεί μία νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει αυτή τη διαδικασία, πάντα υπό όρους και με έλεγχο, έτσι ώστε να δώσουμε και αυτήν την αναπτυξιακή δυνατότητα αν θέλετε, στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής που είναι σημαντικό», τόνισε ο κ. Ξανθός. «Το θέμα, όμως, γενικότερα, της νομιμοποίησης, της αποποινικοποίησης, όπως θέλετε πείτε το, της χρήσης της κάνναβης, είναι ένα ευρύτερο ζήτημα κοινωνικό και πολιτικό, το οποίο, προφανώς, υπερβαίνει και τον ρόλο του υπουργείου Υγείας.

Δεν έχει νόημα να διατυπώνουμε προσωπικές απόψεις. Νομίζω, όμως, είναι ένα θέμα που οφείλει η πολιτεία με σοβαρό τρόπο και εκεί να ανοίξει έναν διάλογο και να αναζητήσει συνθέσεις και βήματα, τα οποία θα ξεπεράσουν υπαρκτές στρεβλώσεις του υπάρχοντος πλαισίου», πρόσθεσε.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

Όσον αφορά το συνολικό σχέδιο στον τομέα των εξαρτήσεων, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχει ξεκινήσει νομοπαρασκευαστική διαδικασία σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης για κάποιες αλλαγές στο ν.4139/2013, «που ήταν ένας σημαντικός νόμος, προοδευτικός νόμος για το ζήτημα των ναρκωτικών». «Η βασική αλλαγή που θα κάνουμε είναι ότι θα μιλάμε, πλέον, για εξαρτήσεις και όχι μόνο για ναρκωτικά, άρα διευρύνουμε το φάσμα παρέμβασης. Θα ξαναδούμε, λοιπόν, τον θεσμό του εθνικού συντονιστή.

Χωρίς να τον καταργήσουμε, θα προσπαθήσουμε να τροποποιήσουμε λίγο τους όρους λειτουργίας και τη δομή αυτού του θεσμού, έτσι ώστε να είναι πραγματικά ένας θεσμός συντονιστικός», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο θεσμός θα επικουρείται από μία εθνική επιτροπή σχεδιασμού και συντονισμού, που θα αποτελείται κατά βάση από εμπειρογνώμονες, από ειδικούς επιστήμονες, που θα μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία για ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο.

«Το θέμα, κατά την άποψή μας, είναι να αναβαθμίσουμε τις δημόσιες πολιτικές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Αυτή είναι η νέα προτεραιότητα για μας, να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των εξαρτημένων ανθρώπων της χώρας μας σε ένα πλουραλιστικό φάσμα φροντίδας και να συμβάλλουμε και στην πρόληψη του φαινομένου και στη διαδικασία της κοινωνικής επανένταξης και οριστικής απεξάρτησης αυτών των ανθρώπων», εξήγησε ο κ. Ξανθός.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου