Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Παρέμβαση Τζιτζικώστα για το τελωνείο στην Κουλούρα. Η Περιφέρεια δίνει λύση στο θέμα.

Τη μεταστέγαση του τελωνείου Ημαθίας από τη Βέροια σε κτίριο της «Αμάλθεια ΑΕ» στην περιοχή της Κουλούρας προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας, το Επιμελητήριο Ημαθίας, τις επιχειρήσεις της περιοχής και τις τελωνειακές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κινηθεί και η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, μετά και από οδηγίες που δόθηκαν από την πλευρά του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, προκειμένου να μην υπάρχουν παρανοήσεις για "διαφορετικές γραμμές" και άλλα παρόμοια.


Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα στη Θεσσαλονίκη, συμφωνήθηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς όλες οι διαδικασίες, προκειμένου να μεταστεγαστεί το τελωνείο στο κτίριο της Κουλούρας, το οποίο θα ανακατασκευαστεί και θα παραχωρηθεί για χρήση στο υπουργείο Οικονομικών για περίοδο περίπου 50 ετών.

Στη σύσκεψη εκτός από τον κ. Τζιτζικώστα συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νίκος Ουσουλτζόγλου, ο Πρόεδρος του Μεταποιητικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Αναστάσιος Γιάγκογλου, ο Πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Σωτήριος Σκουρτόπουλος, ο Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Σταύρος Γιαναβαρτζής, η Διευθύντρια Τελωνειακής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Αγγελική Γωγάκου, η Ειδική Γραμματέας 2ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Μακεδονίας Κυριακή Αλβανού και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τζιτζικώστας: Σύντομα η εγκατάσταση«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με όλους τους φορείς δίνει λύση στο θέμα της μεταστέγασης του τελωνείου Ημαθίας, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εξαγωγέων, μιας κρίσιμης παραγωγικής περιοχής, με σημαντική συνεισφορά στην τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία. Καθορίσαμε όλα τα επόμενα βήματα για να γίνει η ανακατασκευή του προς παραχώρηση κτιρίου, που θα στεγάσει τις τελωνειακές υπηρεσίες και πιστεύουμε πως με την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δημοσίων και ιδιωτικών, θα επιτύχουμε σύντομα την εγκατάσταση του τελωνείου στην περιοχή της Κουλούρας και τη λειτουργία του σε εξαιρετικές συνθήκες, τόσο για τους υπαλλήλους, όσο και για τους συναλλασσόμενους. Άλλωστε, η λειτουργία του τελωνείου στην Κουλούρα αποτελεί πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών και των εξαγωγέων της περιοχής», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τα βήματα που θα γίνουν στο εξής προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταστέγαση του τελωνείου είναι τα εξής:

-Εισήγηση της παραχώρησης του κτιρίου της «Αμάλθεια ΑΕ» για έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (ο Δήμος Βέροιας έχει ήδη λάβει ανάλογη απόφαση). Η «Αμάλθεια ΑΕ» είναι εταιρία στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν με ποσοστό 51% η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 25% ο Δήμος Βέροιας και με 24% η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ημαθίας, που είναι υπό εκκαθάριση.

-Σύγκληση γενικής συνέλευσης από το Διοικητικό Συμβούλιο της «Αμάλθεια ΑΕ», προκειμένου να συναφθεί η σύμβαση παραχώρησης τμήματος του χώρου ιδιοκτησίας της στην Κουλούρα προς το υπουργείο Οικονομικών.

-Αποδοχή των όρων παραχώρησης από το υπουργείο Οικονομικών.

-Χρηματοδότηση της ανακατασκευής του υπάρχοντος κτιρίου από ιδιώτες.
Παράλληλα, με την εξέλιξη των παραπάνω βημάτων συμφωνήθηκε να προχωρήσει η διαδικασία εισόδου του Επιμελητηρίου στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αμάλθεια ΑΕ», στην οποία δηλώνουν θετικοί τόσο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και ο Δήμος Βέροιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου