Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Το παρασκήνιο των αλλαγών στη Βιομηχανία Ζαχάρεως

Μεγάλο παρασκήνιο φαίνεται να προηγήθηκε, όλο το προηγούμενο διάστημα, σε σχέση με τους λόγους που οδήγησαν στη βαθιά αλλαγή της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως. Μπορεί ο παραιτηθείς πρόεδρος Χρήστος Ρώσσιος, να αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν πως...
πρόκειται για “ξήλωμα” μετά από κυβερνητική εντολή, εξ αιτίας “δυσαρέσκειας” για χειρισμούς σε μια σειρά θεμάτων της Βιομηχανίας, που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη από την περασμένη Τρίτη, ζητήθηκε τηλεφωνικά η παραίτηση του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της Βιομηχανίας (Χρήστου Ρώσσιου και Παντελή Μάνη).

Λέγεται ότι το τηλεφώνημα έγινε προσωπικά από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση και στο διάστημα που ακολούθησε, μέχρι να ανακοινωθούν οι παραιτήσεις χθες, έγιναν και κάποιες προσπάθειες να μην “προχωρήσει” το θέμα, όμως φαίνεται πως απέβησαν άκαρπες. Υπάρχει όμως και μια άλλη λεπτομέρεια. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο (2016) ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, ο Αλέξης Χαρίτσης, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του και την εποπτεία της ΕΒΖ είχε ζητήσει να “κωδικοποιηθούν” γενικώς οι παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. της Βιομηχανίας ώστε να είναι στη διάθεσή του, ανά πάσα στιγμή. Κι αυτό, όπως μας είπαν στο Τ24 δεν έγινε μόνο για τη “Ζάχαρη”.

Όπως ήταν φυσικό, όλοι συμφώνησαν να παραιτηθούν όποτε τους ζητηθεί και έτσι την Τρίτη απλώς ενημερώθηκαν να ενεργοποιήσουν αυτό που είχαν συμφωνήσει, μάζεψαν τα πράγματά τους και εκτός από κάποιες “απόπειρες” ανάκλησης των προαποφασισμένων, περίμεναν να τους υποδειχθεί και ο χρόνος παραίτησης, ώστε να προηγηθούν στο μεταξύ οι διεργασίας για τη αντικατάστασή τους, ώστε να μη μείνει ούτε λεπτό “ακέφαλη” η ΕΒΖ, κάτι που έγινε. Και η αλήθεια είναι ότι τόσο ο Ρώσσιος (φωτο), όσο και ο Μάνης, απέδειξαν πως είναι σοβαρά στελέχη και συμφώνησαν να πράξουν όπως ακριβώς τους υποδείχθηκε από την πολιτική ηγεσία.


Πάμε να δούμε τώρα τους λόγους, που “ακούγονται” ότι οδήγησαν σε αυτό το “ξήλωμα”. Οι πληροφορίες αναφέρουν γενικώς “δυσαρέσκεια”, όμως εάν αναζητήσεις λεπτομέρειες στην πιάτσα (ένα χούι που έχουμε κι εμείς στο troika24) ακούς διάφορα, μέσα από σχόλια, ψιθύρους και θορύβους. Αυτά σχετίζονται με την πώληση ζάχαρης, σε χαμηλές τιμές, σε μεγάλους “βιομηχανικούς” πελάτες της ΕΒΖ, με την προμήθεια λιπασμάτων και άλλων αγροτικών εφοδίων, που έκανε η Βιομηχανία, για να τα διαθέσει στους τευτλοκαλλιεργητές, με τη μη κάλυψη του στόχου που τέθηκε για τα καλλιεργήσιμα στρέμματα (αρχικά ήταν στα 110.000 και μετά έγινε “υποχώρηση” στα 85.000 αλλά και πάλι φαίνεται να μην επιτυγχάνεται, μέχρι τα μέσα Απριλίου, που προσδιορίζεται το τέλος της σποράς) και άλλα ζητήματα. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με το γενικό χρονοδιάγραμμα επίτευξης στόχων που είχε τεθεί αρχικά, σε σχέση με τις “πωλήσεις” ακινήτων της Βιομηχανίας (δεν προχώρησε όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός) αλλά ενδεχομένως να συνδέεται και με τη “στρατηγική” της ΕΒΖ στο θέμα της πώλησης των δύο εργοστασίων ζάχαρης, που εξακολουθεί να έχει υπό την ιδιοκτησία της, στην περιφέρεια Βοϊβοντίνα, της Σερβίας.

Η προ μηνός επίσκεψη του υπουργού Νίκου Παππά στις Σέρρες και η συνάντησή του με το προηγούμενο προεδρείο της Βιομηχανίας (επισκέφθηκε μάλιστα και το εκεί εργοστάσιο της ΕΒΖ) φάνηκε ότι θα σχετίζονταν και με μια γενικότερη “ψήφο εμπιστοσύνης” της κυβέρνησης, προς τη Διοίκηση Ρώσσια. Κάτι τέτοιο όμως δεν ίσχυε καθώς ο Νίκος Παππάς δεν ασχολείται με θέματα που είναι εκτός του υπουργικού χαρτοφυλακίου του. Αντίθετα, το θέμα φαίνεται να “απασχόλησε” τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Αλέξη Χαρίτση, υπό την εποπτεία του οποίου είναι και η Βιομηχανία Ζαχάρεως, όταν προ ημερών επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, για να παραστεί σε εκδήλωση για την παρουσίαση του Τοπικού Αναπτυξιακού προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο περιθώριο αυτής της επίσκεψης, φαίνεται πως τον απασχόλησε και το θέμα της Ζάχαρης.

Οι δρομολογημένες (όπως φαίνεται) εξελίξεις του οποίου, άρχισαν να τρέχουν από την περασμένη Τρίτη (όταν ζητήθηκε η παραίτηση Ρώσσια), συνεχίστηκαν την περασμένη Πέμπτη (όταν οριστικοποιήθηκε η τοποθέτηση του Αντώνη Χατζηδιαμαντή (φωτο) στη θέση του νέου προέδρου και των υπόλοιπων αλλαγών σε πρόσωπα) και ολοκληρώθηκαν χθες όταν ανακοινώθηκε επίσημα η παραίτηση Ρώσσιου και η ανάληψη της προεδρίας απο τον Χατζηδιαμαντή.

Το ρεπορτάζ για τις αλλαγές στη Διοίκηση της Βιομηχανίας Ζαχάρεως (όλα τα ονόματα που αλλάζουν πόστο, που φεύγουν αλλά και τα νέα που έρχονται) αλλά και για τους λόγους που επικαλούνται στις παραιτήσεις τους, οι Χρήστος Ρώσσιας (πρώην πρόεδρος) και Παντελής Μάνης (πρώην διευθύνων σύμβουλος), μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ



Το βιογραφικό του νέου προέδρου, της ΕΒΖ, Αντώνη Χατζηδιαμαντή μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου