Ακούτε φίλους ή γνωστούς σας να μιλούν ποντιακά και δεν καταλαβαίνετε τι λένε; Η εφαρμογή (application) «ποντιακό λεξικό» σάς δίνει τη λύση, καθώς περιέχει περισσότερες από 3.100 λέξεις και πάνω από 600 φράσεις της ποντιακής διαλέκτου.
Προς το παρόν, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για όλες τις συσκευές που «τρέχουν» λειτουργικό android και υπάρχουν σκέψεις για να μεταφερθεί η εφαρμογή και σε ios, μελλοντικά.
Προς το παρόν, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για όλες τις συσκευές που «τρέχουν» λειτουργικό android και υπάρχουν σκέψεις για να μεταφερθεί η εφαρμογή και σε ios, μελλοντικά.
Αυτό περιλαμβάνει έξυπνα τηλέφωνα, tablets και «έξυπνες» τηλεοράσεις, δηλώνουν
στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι δημιουργοί της, Βασίλης Κ. και Λουκία Χ. Διατίθεται εντελώς δωρεάν για android εφαρμογές μέσα από το google play store με το όνομα Ποντιακό Λεξικό (Pontiako lexiko). Προσφέρει μετάφραση από τη νεοελληνική στην ποντιακή και αντίστροφα, καθώς επίσης και πολλές φράσεις», υπογραμμίζουν«Η εφαρμογή αποτελεί ένα λεξικό της ποντιακής διαλέκτου.Όπως προσθέτουν, ο χρήστης μπορεί να ψάξει και να βρει λέξεις χρησιμοποιώντας τον search μηχανισμό, σαν να ψάχνει σε ένα λεξικό. Η εφαρμογή δεν απαιτεί σύνδεση με το δίκτυο (μετά την εγκατάσταση) και έτσι μπορεί να δουλεύει και offline. Ο Βασίλης από τη Μακεδονία και η Λουκία από την Κύπρο, οι οποίοι ασχολούνται επαγγελματικά με την πληροφορική και ζουν μόνιμα στην Κύπρο εδώ και χρόνια, δημιούργησαν την εφαρμογή, ένα λεξικό «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι».
Ο Βασίλης, κατά το ήμισυ Πόντιος στην καταγωγή, δυστυχώς, όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν κατέχει ιδιαίτερη γνώση της ποντιακής διαλέκτου. Ο πατέρας του γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βόρεια Ελλάδα και μέσα στο πέρασμα των χρόνων έπαψε να χρησιμοποιεί την ποντιακή.
Οι παππούδες είχαν έρθει από τον Πόντο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Παρότι είναι Πόντιος, πάντα ήθελε να μάθει περισσότερα για την καταγωγή του και η διάλεκτος είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Κάπως έτσι προήλθε και η ιδέα για τη δημιουργία της εφαρμογής.
Εφαρμογή διαθέσιμη και δωρεάνΗ εφαρμογή είναι διαθέσιμη εδώ και περίπου 15 ημέρες και έχει ήδη πάνω από 1.300 downloads. «Οι χρήστες μάς έχουν δώσει εξαιρετικά σχόλια και υψηλή βαθμολογία. Τους έχει αρέσει η ιδέα και η υλοποίηση και το βρίσκουν χρήσιμο», αναφέρουν η Λουκία και ο Βασίλης.
Για να «στηθεί» το λεξικό, οι δημιουργοί του χρησιμοποίησαν πολλές πηγές, όπως ποντιακούς συλλόγους και άλλες προσπάθειες ανάκτησης της γλώσσας από μεμονωμένα άτομα. «Φυσικά και ρωτήσαμε και κάποιους μεγαλύτερους ηλικιακά συγγενείς για λίγη έξτρα βοήθεια. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία ήταν μεγάλη και πολλές φορές ήταν χρονοβόρο το να μπορέσουμε να διασταυρώσουμε λέξεις και φράσεις από πολλές πηγές», τονίζουν. Όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί, είχε προηγηθεί το λεξικό της κυπριακής διαλέκτου.
«Η κυπριακή, ποντιακή και κρητική διάλεκτος θεωρούμε ότι είναι οι πιο μεγάλες πληθυσμιακά εν ζωή διάλεκτοι της ελληνικής γλώσσας. Θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε το ποντιακό λεξικό και γι’ αυτό θα χρειαστούμε σίγουρα και τη βοήθεια των χρηστών. Μπορούν να μας στείλουν τις λέξεις και φράσεις που γνωρίζουν για να τις προσθέσουμε», επισημαίνουν.
Στην εφαρμογή, παρουσιάζονται διαφημίσεις, οι οποίες απλώς συνεισφέρουν σε μικρό βαθμό για να καλύψουν το κόστος, που χρεώνουν οι εταιρείες που διαχειρίζονται το δίκτυο και την σελίδα. «Εμάς, απλώς, μας αρέσει το γεγονός ότι ίσως συνεισφέρουμε ελάχιστα στη διατήρηση του πλούτου της γλώσσας μας, είναι κάτι που σε κάνει να νιώθεις καλά», σημειώνουν η Λουκία και ο Βασίλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου