Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Η άλλη ανάγνωση, μιας… φωτογραφίας

Η φωτογραφία που αναδημοσιεύουμε, είναι από τις εργασίες του Παιδαγωγικού Συνεδρίου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νάουσα. Διακρίνονται τρείς αντιδήμαρχοι. Από δεξιά, ο Στέλιος Δάγγας της Νάουσας, ο Γιώργος Σοφιανίδης της Βέροιας και ο Ισαάκ (aka Σάκης) Χαλκίδης της Αλεξάνδρειας. Εκτός από αντιδήμαρχοι, οι τρείς τους έχουν ένα ακόμη κοινό...
στοιχείο. Είναι και οι τρείς αρμόδιοι σε θέματα παιδείας, στους Δήμους τους. Έχουν όμως κι άλλο ένα. Είναι και οι τρείς εκπαιδευτικοί, με μια όμως διαφορά. Ο ένας είναι εν ενεργεία δημόσιος υπάλληλος (Δάγγας) και οι άλλοι δύο είναι συνταξιούχοι (Σοφιανίδης και Χαλκίδης). Καθόλου μεμπτό. Είναι όμως μια αναλογία ενδεικτική ίσως και για την κατάσταση που επικρατεί σε πολλές δομές αυτοδιοίκησης, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι και ειδικά οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι (τα 2/3 στην περίπτωσή μας) αρχίζουν να καταλαμβάνουν, ολοένα και περισσότερο «ζωτικό χώρο», αντικαθιστώντας ανθρώπους της αγοράς, που εγκαταλείπουν το «άθλημα» επειδή έχουν να κοιτάξουν και τις... δουλειές τους.

Δεν έχουμε τίποτα με τους συνταξιούχους, ούτε με τους δημόσιους υπάλληλους, ούτε το σχόλιο αφορά αυτή την ιδιότητά τους. Ο συνδυασμός της, με τη θέση του Αντιδημάρχου και άλλων παρόμοιων θέσεων, είναι που μας οδηγεί και σε μια άλλη ανάγνωση της συγκεκριμένης φωτογραφίας. Το ότι αρχίζουν να γεμίζουν οι θέσεις ευθύνης, τέτοιων δομών, με συνταξιούχους και με δημόσιους υπάλληλους, κατηγορίες συμπολιτών που όπως και να το κάνουμε, δεν αντιμετωπίζουν, αυτά που αντιμετωπίζει καθημερινά, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο αγρότης, ο μισθωτός και ο εργάτης του ιδιωτικού τομέα, ο άνεργος (ειδικά).

Ίσως και για αυτό, μπορούν να ασχολούνται, ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι του δημοσίου, με την αυστοδιοίκηση.
Είναι όμως αυτή η σύνθεση που θέλουμε, για τις δομές της Αυτοδιοίκησης;
Να γεμίσουν κυρίως απο συνταξιούχους ή απο δημοσίους υπαλλήλους;
Να μην ασχολούνται, κυρίως οι άνθρωποι της αγοράς, επιστήμονες, πετυχημένοι επαγγελματίες;

Θα μας πείτε, έτυχε τώρα και προέκυψε ένας τέτοιος συνδυασμός.
Δεν είναι πάντα έτσι. Μακάρι.
Αλλιώς, την «κάτσαμε» τη βάρκα πατριώτες…

Όσο για το άλλο, το ότι βλέποντας τέτοιους νεότατους συνταξιούχους, σου έρχονται κι άλλες σκέψεις, ας μη το σχολιάσουμε παραπέρα.

Διότι τέτοια βλέπεις και σκέφτεσαι, τι να έφταιξε που τινάχτηκαν στον αέρα κάτι ασφαλιστικά ταμεία.
Τέτοια βλέπεις και σκέφτεσαικέφτεσαι, τους 550.000 συνταξιούχους του δημοσίου (από τους 850.000 συνολικά), που βρέθηκε ότι δεν έχουν πληρώσει ανάλογες εισφορές.
Σκέφτεσαι τους 3.500.000 του ιδιωτικού τομέα που δεν ξέρουν αν θα πάρουν καν σύνταξη (ενώ άλλοι παραπαίρνουν και μερικοί τη συνδυάζουν με… παντεσπάνι).
Σκέφτεσαι τους άνεργους, τους μεροκαματιάρηδες των 12 ευρώ την ημέρα, σκέφτεσαι όλους αυτούς που το «τρώνε» και ζορίζονται και κάποιους που το «τρώνε» και δροσίζονται…

Ας έχουν λοιπόν κι αυτά κατά νου, κάποιοι, όταν φωτογραφίζονται.
Το ξεφούσκωμα δεν έβλαψε κανέναν. Αντίθετα το παραφούσκωμα, οδηγεί και σε… εκρήξεις !


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: τη φωτογραφία την αναδημοσιεύουμε απο την ιστοσελίδα laosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου