Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Τουριστικό "άνοιγμα" της Νάουσας στην Πολωνία, με εκδήλωση στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο της "Διπλωματίας των Πόλεων"

Μερίδιο από την πολωνική τουριστική αγορά, που θα στραφεί προς τη Βόρεια Ελλάδα, διεκδικεί ο Δήμος Νάουσας και για τον λόγο αυτό συμμετείχε σήμερα σε παρουσίαση της Νάουσας, που έγινε στο κεντρικό ξενοδοχείο Westin της Βαρσοβίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε στην πολωνική πρωτεύουσα ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εκεί ελληνική πρεσβεία και άλλους φορείς (ανάμεσά τους και η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ημαθίας, με τον πρόεδρο Δημήτρη Μάντσιο). Η σημερινή εκδήλωση της Πολωνίας εντάσσεται στις δράσεις για τη “διπλωματία των πόλεων”, που...
δρομολογεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε ευρωπαϊκές και άλλες πόλεις (πρόσφατα έγινε αντίστοιχη εκδήλωση στο Ισραήλ, επίσης με τη συμμετοχή του Δήμου Νάουσας), καθώς τα στατικά στοιχεία και οι αριθμοί δείχνουν ότι οι Πολωνοί έχουν την Ελλάδα, ψηλά στις προτιμήσεις τους, ως τουριστικό προορισμό και πολλοί έρχονται στοχευμένα στη Βόρειο Ελλάδα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι αυτό ήταν το σημείο, που “χτύπησε” εύστοχα και ιδιαίτερα έξυπνα ο Δήμαρχος Νάουσας, εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους, όταν ξεκίνησε την εισήγησή του, για την παρουσίαση της Νάουσας, με τη φράση... “sorry, no beaches” !!!

“Sorry, no beaches” !!!


“Συγνώμη, δεν έχουμε παραλίες”, είπε ξεκινώντας την παρουσίαση της Νάουσας, ο Νίκος Κουτσογιάννης, στους Πολωνούς προσκεκλημένους, τονίζοντας ότι η πόλη μπορεί να μην έχει θάλασσα, αλλά προσφέρει εξίσου σπουδαίους λόγους για να την επισκεφτεί κανείς. Κι αμέσως ξεκίνησε, με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, την παρουσίαση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο Δήμος Νάουσας, ως τουριστικός προορισμός, όλες τις εποχές του χρόνου.

“Η Νάουσα, λειτουργώντας αρχικά συμπληρωματικά στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να προσελκύσει και να φιλοξενήσει πολλούς ξένους τουρίστες καθώς έχει σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, εξαιρετικά κρασιά, παράδοση και φύση. Μην ξεχνάμε ότι στη Νάουσα βρίσκεται το πρώτο πανεπιστήμιο της οικουμένης, ο χώρος, όπου Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο και όλους τους γόνους της βασιλικής οικογένειας των αρχαίων Μακεδόνων, που στην πραγματικότητα άλλαξαν τη ροή του αρχαίου κόσμου και διαμόρφωσαν το σύγχρονο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο κτιριακό συγκρότημα που έχει βρεθεί στον βορειοελλαδικό χώρο, το οποίο είναι επισκέψιμο και όπου το καλοκαίρι ξεκινάμε ανασκαφές”, σημείωσε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νάουσας, δίνοντας σε εμάς και μια είδηση (τις ανασκαφές...).


Παρουσίασε πολλά ακόμη για την πόλη του, στους Πολωνούς, ο Νίκος Κουτσογιάννης, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά, τις καινοτόμες σκέψεις με τις οποίες δρα και λειτουργεί και τα αναπτυξιακά σχέδια της Δημοτικής Αρχής για τη Νάουσα, σε σχέση με τον τουρισμό, με παράλληλη ανάδειξη και αξιοποίηση της τοπικής ιστορίας και παράδοσης. Αλληλένδετα, πρώτα για την πόλη και τους δημότες της και μετά για τους επισκέπτες και για όλο τον κόσμο, δίνοντας έτσι την εικόνα, μιας Νάουσας της εξωστρέφειας, μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, ενός Δήμου των δημιουργικών δημοσίων σχέσεων, των παραγωγικών συνεργασιών και της παρουσίασης ενός προορισμού που συνδέει την Ελλάδα του σήμερα, με θησαυρούς και κληρονομιές διεθνούς ακτινοβολίας.
Η δήλωση που ο ίδιος ο Νίκος Κουτσογιαννης έκανε, μετά την παρουσίαση είναι χαρακτηριστική: “Παρουσιάσαμε τη Νάουσα ως τουριστικό προορισμό στη Βαρσοβία. Η παρουσίαση στην πολωνική πρωτεύουσα έγινε με τη συνδρομή του Δήμου Θεσσαλονίκης - με τον οποίο έχουμε αγαστή συνεργασία. Μιλήσαμε για τη Νάουσα του πράσινου, των νερών, του βουνού, της παράδοσης, του Αριστοτέλη και του Αλέξανδρου, της γαστρονομίας και του οίνου. Αναδείξαμε έναν προορισμό ιδανικό για χαλάρωση, έναν προορισμό διαφορετικό, γεμάτο ζεστασιά. Η Νάουσα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ήρθε για να μείνει. Ευχαριστώ θερμά τον μοναδικό Γίαννη Μπουτάρη για τα καλά του λόγια για τη Νάουσα και την αγάπη με την οποία μας περιβάλλει, καθώς και τον Σπύρο Πέγκα και όλα τα παιδιά του τμήματος τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η δική τους επιτυχία ολα αυτα τα χρόνια αποτελεί τη βάση και της δικής μας ανάπτυξης. Ο Δήμος μας θα πραγματοποιήσει κι άλλες δράσεις προσέγγισης της πολωνικής αγοράς. Δεν μας σταματά κανείς και τίποτα. #powering_Naoussa_up.

Έρχονται ένα εκατομμύριο Πολωνοί
Υπολογίζεται ότι το 2017 θα επισκεφτούν την Ελλάδα σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες, όπως ανέφερε στην εκδήλωση, ο Έλληνας πρέσβης στην Πολωνία, Ευάγγελος Τσαούσης. “Ήταν κάτι που έλειπε, αυτή η παρουσίαση. Το πολωνικό κοινό χρειάζεται να μάθει περισσότερα πράγματα για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της, για όσα πραγματικά προσφέρει αυτή η καταπληκτική πόλη και οι γύρω προορισμοί της", πρόσθεσε ο Έλληνας πρέσβης στην Πολωνία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τίτλο “Διπλωματία των Πόλεων”, ενέταξε στο πρόγραμμά των δράσεων και τη Βαρσοβία και διοργάνωσε σήμερα την εκδήλωση που προαναφέραμε, για να παρουσιάσει την πόλη και την ευρύτερη περιοχή στους Πολωνούς και να δώσει την ευκαιρία σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες να δικτυωθούν και να συζητήσουν συνεργασίες.

Τα σημεία που τόνισε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης στα οποία η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή, μπορούν να επενδύσουν για την τουριστική της ανάπτυξη, είναι όπως ανέφερε, η ιστορική κληρονομιά, οι φυσικές ομορφιές , τα τοπικά προϊόντα, η ξενοδοχειακή υποδομή, η γαστρονομία και οι άνθρωποι. Επίσης, ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εβραϊκό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, που τη συνδέει με τη Βαρσοβία, μέσω μιας άλλης πλευράς.

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Πολωνικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Αθανασιάδης, που παρακολούθησε τη σημερινή εκδήλωση μαζί με τον Πολωνό πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Jan Zagajewski και άλλους επαγγελματίες, υπογράμμισε ότι “οι Πολωνοί είναι πολύ φιλικοί απέναντι στους Έλληνες”, σημειώνοντας ιδιαίτερα πως είναι σημαντικός και ο τομέας του οδικού τουρισμού, καθώς πολλοί Πολωνοί κατεβαίνουν Ελλάδα με τα οχήματά τους και η πρώτη τους στάση σε αυτήν την περίπτωση είναι η περιοχή της Θεσσαλονίκης”.


Σκέψεις για απευθείας σύνδεση Θεσσαλονίκης-Βαρσοβίας
Σήμερα υπάρχει ήδη μια πτήση της Aegean Airlines, που συνδέει Αθήνα-Βαρσοβία-Αθήνα, η οποία ξεκίνησε το 2013 και συνεχώς αναπτύσσεται. Το καλοκαίρι οι συχνότητες των πτήσεων φθάνουν έως και τις 7 την εβδομάδα (μία πτήση κάθε μέρα), ενώ από το 2016 υπάρχει σύνδεση και της Αθήνας με την Κρακοβία, διαδρομή που από φέτος το καλοκαίρι θα πραγματοποιείται με 2 πτήσεις την εβδομάδα.

“Η σύνδεση Αθήνας-Βαρσοβίας είναι ένα κομμάτι που χτίζουμε σιγά σιγά ενώ συγχρόνως δουλεύουμε και τον τομέα της Θεσσαλονίκης. Γίνονται συζητήσεις για εποχιακές πτήσεις που θα συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τη Βαρσοβία απευθείας και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά χρειάζονται ακόμη να γίνουν πολλές ενέργειες για να γνωρίσουν οι Πολωνοί τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, ώστε εμείς από την πλευρά μας να δούμε μια νέα προοπτική για απευθείας συνδεσιμότητα",
δήλωσε σχετικά (και στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε σήμερα στη Βαρσοβία), η Ειρήνη Σιδηροπούλου, υπεύθυνη πωλήσεων Β.Ελλάδας της Aegean, η οποία είναι επίσημος χορηγός των δράσεων της “Διπλωματίας των πόλεων”.


Στην παραπάνω φωτογραφία, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ημαθίας, Δημήτρης Μάντσιος, δείχνει... Aegean !!! Χαρακτηριστικό στιγιμιότυπο για την αναγνώριση που έχει η προσφορά και το έργο της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας, από τους φορείς που συμμετέχουν στη Διπλωματία των Πόλεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου