Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Ολοκληρώθηκε η περιοδική έκθεση του Δ. Μπάιτση

 Ολοκληρώθηκε η περιοδική έκθεση «Πνοή Ελευθερίας - Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία 1821-1822», που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, από 20 έως 30 Μαρτίου, στη μόνιμη έκθεση «Ιστορικό Πανόραμα», στον Χώρο Τεχνών. Η περιοδική έκθεση βασίστηκε σε υλικό, το οποίο παραχώρησε για την υλοποίησή της ο τοπικός ερευνητής και συλλέκτης Δημήτρης Μπάιτσης.

Μεταξύ άλλων εκτέθηκε οπλισμός (καριοφίλια, πάλες κ.α.), κοσμήματα, ενδυμασίες κ.τ.λ. Όλα τα υλικά της έκθεσης ήταν αυθεντικά, χρονολογούμενα στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ ορισμένα από αυτά συνδέονται με προσωπικότητες της εποχής όπως ο γερο-Καρατάσος, ο Διαμαντής Ολύμπιος κ.λπ.
Η έκθεση δέχτηκε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, τόσο στα εγκαίνια, όσο και κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της. Οι επισκέπτες εξέφρασαν θετικά σχόλια για τον συλλέκτη και την προσπάθεια της Κ.Ε.Π.Α. για την ανάδειξη πτυχών του ιστορικού παρελθόντος με τη χρήση διαφόρων πολιτισμικών μέσων, όπως π.χ. οι εκθέσεις. Σημαντική ήταν η επισκεψιμότητα και από πλευράς μαθητικού κοινού, αφού την έκθεση επισκέφτηκαν περί τους 500 μαθητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Νάουσα την Άνοιξη του 1822, να δουν από κοντά τον οπλισμό των αγωνιστών και να πληροφορηθούν για τον τρόπο του πολέμου τη συγκεκριμένη εποχή, να δούνε στοιχεία της ενδυμασίας τους κ.ά. Ορισμένοι από αυτούς είχαν την τύχη να ξεναγηθούν στην έκθεση από τον ίδιο τον συλλέκτη κ. Μπάιτση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου