Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Συνδεδεμένη: τεύτλα 72,45 ευρώ, βαμβάκι 74,80 ευρώ. Πληρωμή μάλλον Παρασκευή. Ρεπορτάζ του troika24 και για τις ενισχύσεις σε σπαράγγια και ζωικά

Σε τροχιά πληρωμών μπαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς έγιναν γνωστές οι τιμές των “συνδεδεμένων” για τεύτλα και βαμβάκι και η ερχόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου (μεθαύριο) θεωρείται ως η πιθανότερη ημερομηνία πληρωμής τους. Οι τιμές που ανακοινώθηκαν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς η συνδεδεμένη για τα τεύτλα ανέρχεται στα 72,45 ευρώ και η συνδεδεμένη για το βαμβάκι στα 74,80 ευρώ. Αν για τεχνικούς λόγους δεν γίνει εφικτή η πίστωση των λογαριασμών των αγροτών, στην παραπάνω ημερομηνία, από τον...
ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου. Αντίστοιχα, στις ίδιες ημερομηνίες αναμένεται και πληρωμή της “συνδεδεμένης” για τα σπαράγγια, που σύμφωνα με πληροφορίες του troika24 υπολογίζεται συνολικά περί τα 1.482.341 ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, κοντά στο Πάσχα τοποθετείται (εάν δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο), η πληρωμή των συνδεδεμένων για τα ζωικά, µε την προϋπόθεση βέβαια ότι και σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι των στοιχείων και θα έχουν εκδοθεί και οι σχετικές αποφάσεις µε τα ποσά που καθορίζουν το ύψος των ενισχύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πολύ πριν τις 30 Ιουνίου 2017, οπότε και είναι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμών για τις άμεσες ενισχύσεις, θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή όλων των συνδεδεμένων ενισχύσεων και οφείλουμε να τονίσουμε ότι φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι συναφούς αντικειμένου υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, λειτούργησαν ιδιαίτερα οργανωμένα, ολοκληρώνοντας άμεσα τους σχετικούς ελέγχους, ώστε τα μεγάλα ποσά των ειδικών ενισχύσεων, να πληρωθούν πριν το Πάσχα, με σκοπό να δοθεί μια οικονομική ανάσα στους αγρότες, κάτι που εξ αρχής είχε τεθεί ως στόχος από την πολιτική ηγεσία.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο ίδιο πλαίσιο, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, την περασμένη Πέμπτη από τα Φάρσαλα όπου είχε παρευρεθεί για ημερίδα σχετικά με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2020, είχε ανακοινώσει ότι ενόψει της αναμενόμενης πληρωμής των “συνδεδεμένων”, δόθηκε παράταση στην πληρωμή των εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες, προκειμένου να διευκολυνθούν, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ TROIKA24

Για τη “συνδεδεμένη” τεύτλων

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης τεύτλων είναι οι αγρότες, που καλλιεργούν ζαχαρότευτλα σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής βασικές προϋποθέσεις:

Να έχουν συνάψει σύμβαση καλλιέργειας τεύτλων και παράδοσης του προϊόντος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρως, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
Να έχουν χρησιμοποιήσει πιστοποιημένο σπόρο σποράς.

Να έχουν παραδώσει το προϊόν στην Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρως, το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το τρέχον έτος υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

Να χρησιμοποιούν ποικιλίες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ή και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών.


Για τη “συνδεδεμένη” βάμβακος
Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί, η καλλιέργεια, στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και μεταξύ άλλων:

Οι παραγωγοί βάμβακος θα πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο.

Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων με βαμβάκι αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου αγοράς ή τιμολογίου αγοράς- δελτίου αποστολής και καρτέλας σπόρου.

Οι παραγωγοί στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης θα πρέπει να αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας του χρησιμοποιούμενου σπόρου, το όνομα και τη διεύθυνση της εγκεκριμένης Διακλαδικής Οργάνωσης, εφόσον ο παραγωγός είναι μέλος καθώς και ότι αιτούνται της ειδικής ενίσχυσης.

Αντίστοιχα προβλέπονται και υποχρεώσεις εκκοκκιστικών επιχειρήσεων και Συνεταιριστικών Οργανώσεων, σε σχέση με τις διαδικασίες παραλαβής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου