Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Το 2018 θα παραδοθεί το κεντρικό κτίριο του Μουσείου των Αιγών, στη Βεργίνα

Το 2018 θα παραδοθεί το κεντρικό κτίριο του Μουσείου των Αιγών, στη Βεργίνα, δήλωσε με συνέντευξή της, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, με τους αρχαιολόγους αυτόν τον καιρό να επιμελούνται τα εκθέματα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Το Ανάκτορο των Αρχαίων Αιγών (ανάταξη κτιριακού συγροτήματος) θα παραδοθεί ως το 2020, σύμφωνα με την ίδια.  Ενώ νωρίτερα, τέλη Μαΐου, θα αποδοθεί στο κοινό το έργο της
νεκρόπολης των Αιγών, που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Κι έτσι, σε λίγα χρόνια, ο επισκέπτης θα έχει τη  δυνατότητα να αντιληφθεί το ανάκτορο των Αιγών (Βεργίνα) σε όλο του το μεγαλείο και στις τρεις του διαστάσεις.
“Τo ανάκτορο των Αιγών αναταγμένο θα δώσει στην Μακεδονία την εικόνα που είχε στην αρχαιότητα” και δεν έφτασε μέχρι τις μέρες μας, γιατί σε αντίθεση με την Νότια Ελλάδα δεν συνηθίζονταν στην περιοχή η χρήση του μαρμάρου, τόνισε χαρακτηριστικά.  
Με την πρώτη φάση των έργων, που είχε ενταχθεί στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, συντηρήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του μνημείου. Ο προϋπολογισμός της ανάταξης του ανακτόρου είναι 10 εκ. Ευρώ, από τα οποία τα πέντε έχουν εξασφαλιστεί, ενώ μέσα στον Απρίλη θα γίνει η πρόσκληση για τα υπόλοιπα.  
Η κ. Κοτταρίδη στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε εύρημα της επόμενης 30κονταετίας το πραγματικό Γυμνάσιο στο οποίο δίδαξε ο Αριστοτέλης, στην αρχαία Μίεζα, έκτασης 30 στρεμμάτων, για το οποίο αναζητεί χορηγούς για την ανάδειξή του, μαζί με τον δήμο Νάουσας.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ

Όπως γράψαμε και στην αρχή, η κ. Κοτταρίδη τόνισε ότι το 2018 θα παραδοθεί το κεντρικό κτίριο του Μουσείου των Αιγών, στη Βεργίνα. Το κτίριο παραδόθηκε πέρσι και τώρα οι αρχαιολόγοι επιμελούνται τα εκθέματα.  “Ήδη,  έχουμε ανατάξει ως έκθεμα στο μεγάλο αίθριο του μουσείου το κέντρο του άνω ορόφου της πρόσοψης του ανακτόρου των Αιγών, δηλαδή αυτό το εντυπωσιακό τμήμα με το αέτωμα, τα ψευδοπαράθυρα και την αρχή των στοών δεξιά και αριστερά. Τώρα προχωρούμε στην αισθητική του αποκατάσταση, ώστε να ολοκληρωθεί σαν έκθεμα, να είναι αντιληπτό από τους επισκέπτες”, συμπλήρωσε.  
Τέλη Μαίου θα αποδοθεί στο κοινό το έργο της νεκρόπολης των Αιγών που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Πρόκεται για ένα πάρκο 500 στρεμμάτων, όπου φυτεύθηκαν 4.500 δέντρα και φυτά της ντόπιας χλωρίδας και θα λειτουργήσει και ως καταφύγιο πουλιών για τα οποία έχει ληφθεί μέριμνα να έχουν να τρώνει όλο τον χρόνο. Ο  χώρος, όπως είπε η κ. Κοτταρίδη, μετά από πέντε χρόνια “θα είναι ένας παράδεισος”.  
ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ
Η Ημαθία προσελκύει περίπου 220.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, με μοναδικό “όπλο” τις αρχαιότητες. Τουρίστες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί επιβάτες κρουαζιέρας,  συνδυάζουν την Θεσσαλονίκη και την Βεργίνα. Η κ. Κοτταρίδη επισήμανε ότι η  Βέροια, την οποία ο Τσαρούχης είχε χαρακτηρίσει πινακοθήκη της Ελλάδας, είναι ένας εξαιρετικός προορισμός, με 55 υφιστάμενα μνημεία και δύο μουσεία, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό.  
Σημαντικό και ιδιαίτερο, είναι σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, το δίδυμο οθωμανικό λουτρό της Βέροιας, που χρονολογείται τον 15ο αιώνα. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες που σώζονται, με παραστάσεις  κυνηγιού, μάχης, αγρίων ζώων και μιας πόλης. Γιατί όταν μετά η οθωμανική αυτοκρατορία έγινε πιο αυστηρά σουνιτική, τέτοιου τύπου τοιχογραφίες με παραστάσεις ανθρώπων καταστράφηκαν. Και αυτό γιατί όταν η οθωμανική αυτοκρατορία έγινε πιο αυστηρά σουνιτική, τέτοιου τύπου τοιχογραφίες με παραστάσεις ανθρώπων καταστράφηκαν.  
“Είχα φέρει την Ναζάν Ολτσέρ η οποία είναι η διευθύντρια του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης της Κωνσταντινούπολης και όταν τις είδε μου είπε “έχετε κάτι απολύτως μοναδικό”, διότι σε όλη την Τουρκία δεν έχουμε βρει, ως τώρα κάτι τέτοιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κοταρίδη.  
Η εγκεκριμένη μελέτη, η οποία έχει προταθεί για ένταξη στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας,  προβλέπει το αντρικό κομμάτι που είναι οι ζωγραφιές να λειτουργεί ως μουσείο,  δηλαδή να μπαίνει ο επισκέπτης  να βλέπει τη ζωγραφική και τους χώρους, αντιλαμβανόμενος τη λειτουργία ενός οθωμανικού λουτρού και στο γυναικείο να γίνει μια έκθεση “Περί έρωτος ηδυπαθείας και άλλων δαιμονείων”  
Με τα αγαλματάκια των λουόμενων Αφροδιτών από την αρχαία Βέροια, τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο λουτρό και με τη βοήθεια των ψηφιακών εφαρμογών θα ζωντανέψει η ζωή η ατμόσφαιρα ενός λουτρού στη διαχρονία του.  
ΕΥΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑΕΤΙΑΣ
ΤΟ "ΓΥΜΝΑΣΙΟ" ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
Δίπλα στη Νάουσα, στην αρχαία Μίεζα, ανακαλύφθηκε, δίπλα στο αρχαίο θέατρο, το πραγματικό Γυμνάσιο στο οποίο δίδαξε ο Αριστοτέλης, έκτασης 30 στρεμμάτων. “Αναζητούμε τώρα με τη βοήθεια και του δήμου, χορηγίες για να ξεκινήσουμε και να προχωρήσουμε την ανασκαφή. Όταν ξεκινήσουμε ανασκαφή εκεί, νομίζω ότι θα είναι το εύρημα της επόμενης 30κονταετίας”, κατέληξε η κ. Κοτταρίδη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου