Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Καινοτομία από το Πλατύ Ημαθίας και την "Polyphemus": Τυρί από αφυδατωμένη φέτα, τυρί με μέλι, τυρί με λιναρόσπορο αλλά και τυρί με… καρπούζι

Ένα πρωτοπόρο… τυρί από το Πλατύ Ημαθίας, που έχει το όνομα του κύκλωπα Πολύφημου (του διάσημου τυροκόμου της Οδύσσειας) και δεν είναι παρά… αφυδατωμένο τυρί από φέτα και δεν χρειάζεται ψυγείο, αλλά και άλλα τυριά της ίδιας Ημαθιώτικης εταιρείας (τυρί με μέλι, τυρί με λιανρόσπορο αλλά και τυρί με… καρπούζι) είναι έτοιμα να κατακτήσουν την παγκόσμια αγορά. Και να αποδείξουν ταυτόχρονα ότι η Ημαθία, δεν είναι μόνο Νομός της «μίρλας», αλλά μπορεί να είναι και Νομός ενός νέου άνεμου αισιόδοξης δημιουργίας, της καινοτομίας και των καλών ειδήσεων. Φέτα βέβαια είναι μόνο μία και πάντα made in Greece, όμως κάτι νέο από… φέτα, είναι πάντα μια καλή πλευρά της... φέτας. Πόσο μάλλον όταν πρόλαβε και κατωχυρώθηκε ως μοναδικό προϊόν και εντελώς ελληνικό.

Αυτή η πραγματικά καλή και αισιόδοξη είδηση, μας έρχεται από την πλευρά της Ημαθιώτικης τυροκομικής "Polyphemus", που πρώτα μέσω της Παρισινής έκθεσης τροφίμων SIAL και πρόσφατα μέσω της DETROP της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα της, στις αγορές του εξωτερικού, με ένα πρωτοπόρο, καινοτόμο προϊόν. Το αφυδατωμένο τυρί από φέτα, που από το καλοκαίρι, θα το λανσάρει στην αγορά, ως ένα νέο τύπο τυριού, με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που μπορεί να διατηρηθεί για δύο χρόνια στο ράφι, καταργώντας έτσι το ψυγείο.  Προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας που μπορεί να καταναλωθεί σαν σνακ αλλά και να προστεθεί στις σαλάτες, παίρνοντας τη θέση της παραδοσιακής φέτας, χωρίς την πρόσθετη υγρασία της.

Όπως μας πληροφορεί το ρεπορτάζ, ήδη εκδηλώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον γι αυτό το νέο τυρί, από την Αμερική, την Ολλανδία, την Ιαπωνία και την Αυστρία. Δρόμος περίπου γνωστός για την εταιρεία παραγωγής, καθώς  η "Polyphemus", με τα καινοτόμα τυροκομικά της, είχε ήδη δείξει τη δυναμική της, στη διεθνή αγορά, αποσπώντας δύο διεθνή βραβεία, στα Great Taste Awards 2016, ένα για την κλασική σκληρή φέτα της κι ένα ακόμη για το αιγοπρόβειο τυρί με λιναρόσπορο, που μόνο αυτή παρασκευάζει, ενώ ακολουθούν δύο ακόμη προϊόντα, το αιγοπρόβειο τυρί με μέλι και το επίσης αιγοπρόβειο τυρί με καρπούζι, ένα έδεσμα εποχικό…

Το αφυδατωμένο τυρί από φέτα και όχι η αφυδατωμένη φέτα, όπως εξηγεί, η χημικός - τεχνολόγος τροφίμων της εταιρείας, Κική Δομζαρίδου, παράγεται στο τυροκομείο της "Polyphemus", στο Πλατύ Ημαθίας, επιχείρηση που μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή ως "Κουγιανός Τυροκομείο". Μια μονάδα που παράγει φέτα, συνεργαζόμενη με παραγωγούς γάλακτος από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης.

Το  αφυδατωμένο τυρί από φέτα, όπως εξηγεί η κ. Δομζαρίδου, παράγεται από φέτα, αφού αυτή προηγουμένως ωριμάσει δυο μήνες, με την μέθοδο της αποξήρανσης χωρίς θέρμανση. "Το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει στα 100 γραμμάρια, 34 γραμμάρια πρωτεΐνης, έχει δηλαδή μία πολύ υψηλή περιεκτικότητα 34%, όταν η φέτα περιέχει πρωτεΐνη μόλις 14%. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά θρεπτικό προϊόν το οποίο επίσης έχει χαμηλή αλατότητα, 2,5% , η οποία μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, προσαρμόζοντας το αφυδατωμένο τυρί στις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών", μας πληροφορεί η κ. Δομζαρίδου.

Πρόσφατα, η "Κουγιανός Τυροκομείο", κατοχύρωσε το όνομα "Polyphemus" για Ελλάδα και Ευρώπη και  υπέβαλε αίτηση για την πιστοποίηση του αφυδατωμένου τυριού από φέτα σαν προϊόν καινοτόμο και στο πλαίσιο του σύγχρονου μάρκετινγκ που ακολουθεί, λανσάρει ήδη  τα ξεχωριστά τυριά της στο Παρίσι, στο τμήμα τροφίμων της Gallery Lafayette, αλλά και σε καταστήματα delicatessen σε πόλεις της Γερμανίας.


Εξαιρετικοί από κάθε άποψη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου