Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Φίλιππος vs ΠΑΟΚ: Το απόλυτο Crash Test του Troika24

H ώρα για το πρώτο βήμα του Φιλίππου Βέροιας, που θα τον οδηγήσει στην κατάκτηση του 7ου Κυπέλλου Ελλάδας στον χάντμπολ ανδρών, έφθασε. Το Σαββατοκύριακο αυτό, η Κοζάνη υποδέχεται τους τέσσερις φιναλίστ της διοργάνωσης, στο ολοκαίνουριο γήπεδο της Λευκόβρυσης, εκεί όπου σε λίγη ώρα, (ώρα 15:00) ο Φίλιππος Βέροιας, αντιμετωπίζει την ομάδα του ΠΑΟΚ και πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτός θα είναι ένας πρόωρος τελικός, υπονοώντας ότι όποιος κερδίσει μεταξύ τους, θα είναι κι αυτός που θα σηκώσει το κύπελλο.
Το troika24 μισή ώρα πριν την έναρξη του μεγάλου ημιτελικού, σας παρουσιάζει ένα...

crash test μεταξύ Φιλίππου και ΠΑΟΚ ώστε να ανακαλύψετε κάποιες λεπτομέρειες των ομάδων που θα σας κάνουν να παρακολουθήσετε τον μεταξύ τους αγώνα, με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Έχουμε λοιπόν τα εξής:

Φίλιππος Βέροιας

Μια ομάδα με τεράστια ιστορία στο άθλημα του Χάντμπολ, η μοναδική που έχει συμμετοχή σε όλα τα πρωταθλήματα της Α1 ανδρών, με τα περισσότερα τρόπαια από τις 4 φιναλίστ του final 4 αλλά και με το νεαρότερο ρόστερ (για ακόμα μια φορά), αφού οι παίχτες που το απαρτίζουν της έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 21,5 έτη. Βέβαια ο Φίλιππος Βέροιας είναι...συνηθισμένος στο να δημιουργεί καλές ομάδες μέσα από τις ακαδημίες του. Άλλωστε δεν είναι τυχαία ο σύλλογος με τα περισσότερα τρόπαια στις αναπτυξιακές ηλικίες (19 μόνο σε επίπεδο αρρένων).

Όσον αφορά τα τρόπαια σε επίπεδο ανδρικών ομάδων είναι δεύτερος πίσω από τον Ιωνικό Ν.Φ σεπρωταθλήματα με 9 (έναντι 10 της ομάδας από την Αθήνα) αλλά υπάρχει και ένας τίτλος που...δεν μετράει στα χαρτιά, καθώς τον κατέκτησε το μακρινό 1977.

Το πρώτο πρωτάθλημα που έλαβε χώρα, τον Σεπτέμβριο του 1977, είχε διοργανωθεί από τον ΣΕΓΑΣ, όπως και το δεύτερο τον Μάϊο του 1978, θεωρούνται ανεπίσημα και δεν αναγνωρίζονται από την Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (ΟΧΕ). Θεωρητικά λοιπόν είναι η ομάδα που σήκωσε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της Ελληνικής Χειροσφαίρισης. Οι..νόμιμες χρονιές ήταν το 1986, 1988, 1989, 1990, 1991, 1994, 1995, 2003 και πέρυσι (2016). Επίσης έχει κατακτήσει τις πιο πολλές φορές τη 2η θέση του πρωταθλήματος (10+1 το 1978) κάτι που αυτομάτως τον κάνει και την ομάδα με τις πιο πολλές συμμετοχές σε τελικούς πρωταθλήματος.

Όσον αφορά το Κύπελλο Ανδρών, είναι ο πολυνίκης του θεσμού με 6 κατακτήσεις (1985, 1991, 1992, 2003, 2007, 2016) αλλά και μαζί με τον Ιωνικό Ν.Φ και το Δούκα η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικό της διοργάνωσης (9) έχοντας δηλαδή χάσει τρεις φορές το τρόπαιο (1989,1995 και 2009). Τέλος, είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Ελλ.Χάντμπολ που έφτασε σε τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης το 2003 (Τσαλεντζ Καπ) ενώ είχε φτάσει και ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1993.

Στην πορεία του για το final 4 απέκλεισε αρχικά το ΓΑΣ Καματερού κερδίζοντας εκτός έδρας με 18-25 και στη συνέχεια τον Πρωτέα Άρτας με 17-31 πάλι εκτός έδρας. Θεωρητικά, είχε την πιο εύκολη πορεία προς την τετράδα της διοργάνωσης.

Στη βαθμολογία της Handball Premier είναι στην 6η θέση που δίνει εισιτήριο για τα play-off, αλλά ισοβαθμεί με τον Πανελλήνιο στους 24 βαθμούς ενώ την επόμενη αγωνιστική του πρωταθλήματος (20η) δίνει έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα στο Άργος με τον τοπικό Διομήδη (2ος στη βαθμολογία).

Βρίσκεται σε καλό φεγγάρι στο πρωτάθλημα καθώς στους τρείς τελευταίους αγώνες έχει κερδίσει τους δυο (εντός με Άρη Νικαίας και εκτός με Αερωπό Έδεσσας) ενώ έχει την ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ την προηγούμενη αγωνιστική.

Προπονητής της ομάδας είναι ο ο Στέλιος Σεϊρεκίδης με τον οποίο ο Π.Α.Ο.Κ κατέκτησε τα πρώτα πρωτάθλημα της ιστορίας του το 2009 και 2010. Έχει αναλάβει τον Φίλιππο από πέρυσι το χειμώνα. Από το 2011 μάλιστα είναι και προπονητής της εθνικής Νέων. Πέρυσι κατέκτησε το πρώτο κύπελλο ως προπονητής ενώ εκτός από τα δυο πρωταθλήματα με τον Π.Α.Ο.Κ έχει και την περυσινή -επίσης- κατάκτηση αυτού με την ομάδα του Φιλίππου, καθοδηγώντας παίχτες που σήμερα βρίσκονται στον Δικέφαλο και πιο συγκεκριμένα τους Βεσελίνοβιτς, Σανίκη, Μπαντή και Μαστορογιάννη.

Σε μια σύντομη καταγραφή των στατιστικών στοιχείων του Φιλίππου Βέροιας στην Handball Premier παρατηρούμε ότι έχει την 5η καλύτερη επίθεση στην κατηγορία με μέσο όρο 28,2 γκολ ανα αγώνα ενώ αντίστοιχα δέχεται περίπου 26 γκολ/αγώνα, επίδοση που τον κατατάσσει ως την 6η καλύτερη άμυνα της κατηγορίας -μέχρι στιγμής. Δεν έχει καλά ποσοστά στις εκτελέσεις πέναλτι με σχεδόν 1,8 πετυχημένα ανά αγώνα και συνολικά 30 στα 47. Χαρακτηρίζεται για την σκληρή άμυνα των παιχτών του μετρώντας ήδη 5 αποβολές στο πρωτάθλημα ενώ κατά μέσο όρο επιπίπτει σε σχεδόν 5 δίλεπτες αποβολές σε κάθε αγώνα. Ευρύτερη φετινή του νίκη ήταν το 25-13 εντός εδρας με αντίπαλο τον Φοίβο Συκεών ενώ μεγαλύτερη φετινή ήττα το 32-27 μέσα στην έδρα του πρωτοπόρου ΙΕΚ ΞΥΝΗ. Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι έρχεται στο final 4 όντας αήττητος στις τελευταίες 9 αναμετρήσεις που έδωσε μετά την ήττα από τα ΞΥΝΗ.

Σε ατομικό επίπεδο, εκτός απο τον..γερόλυκο Στηβ Παπαδόπουλο (εξτρεμ) που ακόμα όμως διατηρεί αντοχές...20αρη, υπάρχει ο διεθνής Βόσνιος εξτρέμ Μουχαμεντ Ζουλιφιτς, ο εξαιρετικός αμυντικά Βραζάλιτσα (πιβοτ με καταγωγή απο τη Σεβρβία και πρώτος σκόρερ της ομάδας με 73 γκολ) και ίσως ο πιο ταλαντούχος χειροσφαιριστής στην ηλικία του, ο Χαράλαμπος Δομπρής (πλει-μεικερ) που μάλιστα είναι δεύτερος σκόρερ της ομάδας με 72 γκολ (4,3 μ.ο). Φυσικά δεν ξεχνάμε τον επίσης νεαρό και εξαιρετικά ταλαντούχο Τριανταφυλλίδη Αναστάσιο (περιφερειακός) που προσφέρει σχεδόν 3 γκολ σε κάθε αγώνα στην ομάδα του ενώ ο Αθανάσιος Κωστακίδης που ήταν απο τους πρώτους σκορερ της ομάδας είχε ενα σοβαρότατο τραυματισμό σε αγώνα με τον Πανελλήνιο και δεν πρόκειται να αγωνιστεί.

Γενικά ο Φίλιππος Βέροιας είναι μια ομάδα με μπόλικο ταλέντο και ίσως το πιο δύσκολο εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει ο Π.Α.Ο.Κ στο δρόμο του για το Κύπελλο. Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο νικητής του ζευγαριού θα είναι και αυτός που εν τέλει θα κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο...

Π.Α.Ο.Κ.


Μπορεί να προξενήσει εντύπωση αλλά ο Π.Α.Ο.Κ είναι η... “νεαρότερη” ομάδα εκ των τεσσάρων φιναλίστ του κυπέλλου Ελλάδας.

Το τμήμα χάντμπολ του ΠΑΟΚ ιδρύθηκε το 1999 και προέκυψε μετά από συγχώνευση – απορρόφηση με έναν άλλο σύλλογο της Θεσσαλονίκης, τον Τρίτωνα. Βέβαια έκτοτε έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική στο άθλημα και πλέον θεωρείται από τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτού. Φυσικά τεράστιο ρόλο σε αυτό συντέλεσε ο πολύ καλός προγραμματισμός την τελευταία κυρίως δεκαετία αλλά και η προσέλκυση σημαντικών προσωπικοτήτων του αθλήματος (κυρίως από τη Βόρειο Ελλάδα) σε διάφορα πόστα.

Ο Π.Α.Ο.Κ έχει καταφέρει -στη σύντομη αυτή ιστορία του- να κατακτήσει 3 πρωταθλήματα Ελλάδας (2009,2010,2015), μια δεύτερη θέση (2011) και δύο φορές κατετάγη τρίτος (2012 και 2016). Επίσης έχει κατακτήσει 2 φορές το κύπελλο Ελλάδας (2012 και 2015 όπου έκανε το double). Έχει συμμετοχή σε 3 τελικούς Κυπέλλου χάνοντας μόνο το 2013 από την ΑΕΚ. Επίσης το 2011 ενώ ήταν φιναλίστ στη διοργάνωση, λόγω των επεισοδίων στη Λαμία (με ευθύνη των οπαδών της ΑΕΚ) αποκλείστηκαν και οι δυο ομάδες με τον τελικό να γίνεται εν τέλει μεταξύ του Δούκα και της ομάδας των Βριλησσίων με νικητή τον πρώτο.

Έδρα του τμήματος είναι το “Σπίτι του Χάντμπολ” στη Μίκρα , όπου στεγάζονται και όλα τα ηλικιακά τμήματα του συλλόγου. Τα εγκαίνια του έγιναν το 2008 και έχει χωρητικότητα 1100 θεατών (Μίκρα-3).

Ο Π.Α.Ο.Κ είχε σαφώς το πιο δύσβατο μονοπάτι για το final 4 του κυπέλλου Ελλάδος, καθώς αρχικά απέκλεισε το Δούκα μέσα στην Αθήνα, κερδίζοντας με 24-27 ενώ στη συνέχεια απέκλεισε και ΠΑΛΙ εκτός έδρας τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος ΙΕΚ ΞΥΝΗ με 23-26. Ουσιαστικά κατάφερε να βρίσκεται στο final 4 με τις πιθανότητες εναντίων του και στους δυο αγώνες που έδωσε.

Στη βαθμολογία αυτή τη στιγμή, διατηρείται στην 4η θέση και παλεύει για το καλύτερο το δυνατόν πλασάρισμα στη κανονική διάρκεια. Έχει 26 βαθμούς με τον 2ο Διομήδη να έχει έναν μόλις παραπάνω (27), όσους και η 3η ΑΕΚ την οποία όμως ο Δικέφαλος του Βορρά υποδέχεται στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Handball Premier.

Τα τρία τελευταία ματς της ομάδας μας ήταν στο Σεριφάτο Αιγίου όπου θριάμβευσε με 23-37, εντός έδρας με τον Πανελλήνιο όπου επιβλήθηκε με 34-26 σχετικά άνετα και τέλος, ο αγώνας με το Φίλιππο μέσα στη Βέροια, αντίπαλο του και στον ημιτελικό του final 4, που έληξε ισόπαλος με 22-22 σε ένα...εκρηκτικό φινάλε με αποβολές και για τις δύο ομάδες.


Στην επόμενη (20η) αγωνιστική θα αντιμετωπίσει την Πυλαία εντός έδρας σε αγώνα που θα γίνει στις 1 Απριλίου και ώρα 18.00.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Νίκος Γεωργιάδης. Διανύει την τέταρτη του χρονιά ως προπονητής του ΠΑΟΚ.

Σε μια σύντομη καταγραφή των στατιστικών του Π.Α.Ο.Κ στη Handball League παρατηρούμε ότι είναι η ομάδα με τον υψηλότερο μέσο όρο στην επίτευξη τερμάτων (28,8) από αυτές που συμμετέχουν στο final 4 και 2ος στην Ελλάδα πίσω μόνο από την ΑΕΚ. Επίσης δέχεται περίπου 23,6 γκολ ανά αγώνα, επίδοση που τον κατατάσσει 5ο στο πρωτάθλημα. Περίπου 4 (3,8) γκολ σε κάθε αγώνα προέρχονται από τη γραμμή του πέναλτι (7 μέτρα) και στο σύνολο μετράει 68 στις 85 επιτυχημένες προσπάθειες. Μόλις μια φορά έχει αποβληθεί παίχτης του (ο Κοκώνης μέσα στο Άργος) ενώ οι δίλεπτες ποινές είναι 4,2 ανά αγώνα. Ευρύτερη νίκη στο πρωτάθλημα σαφώς είναι το επιβλητικό 23-37 μέσα στο Αίγιο με αντίπαλο το τοπικό Σεριφάτο αλλά έχει κερδίσει και άλλη μια φορά με 14 γκολ διαφορά την Πυλαία εκτός έδρας (20-34). Μεγαλύτερη ήττα φέτος το 25-17 στην έδρα του Δούκα ενώ εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι όποτε έχει χάσει φέτος είναι με μόλις ένα γκολ διαφορά!

Σε ατομικό επίπεδο υπάρχει ιδιαίτερος πλουραλισμός με τους Βεσελινοβιτς, Σανίκη, Παλάσκα, Πετρίδη, Κυπραίο (που παρόλο τον τραυματισμό του την προηγούμενη εβδομάδα όλα δείχνουν ότι θα είναι σε θέση να βοηθήσει την ομάδα!) και Κοκώνη να ξεχωρίζουν. Πρώτος σκόρερ ο Σλόμπονταν Βεσελίνοβιτς με 113 γκολ (6,3 μ.ο) ενώ ακολουθούν οι Κοκώνης και Παλάσκας με 58 (3,4 και 3,2 ανα αγώνα αντίστοιχα). Κατόπιν τα δυο εξτρέμ της ομάδας, οι Αραμπατζής και Νικολαϊδης με 44 έκαστος (2,44 ανα αγώνα) αλλά και ο Γρηγόρης Σανίκης, χειμερινή μεταγραφή της ομάδας, που έχει το δεύτερο καλύτερο μέσο όρο γκολ ανά αγώνα με 4,57 (και ακόμα περισσότερες ασίστ!). Δεν ξεχνάμε και τον αρχηγό μας, Θεόδωρο Πετρίδη που έχει πετύχει μέχρι στιγμής 43 τέρματα (2,5 ανα αγώνα).

Όσον αφορά τους...σκληρούς της ομάδας, αυτός είναι σίγουρα ο Κων/νος Γρηγοριάδης (με συμμετοχή όμως κυρίως στην άμυνα και αλλαγή στην επίθεση) με 13 δίλεπτες αποβολές μέχρι στιγμής, ενώ ακολουθούν οι Κυπραίος και Οικονόμου (και αυτός συμμετοχή κυρίως στην άμυνα) με 11. Πρώτος σε παρατηρήσεις με κίτρινη κάρτα επίσης ο Κυπραίος με 12.

Ο μέσος όρος ηλικίας των παιχτών που αγωνίζονται στον Π.Α.Ο.Κ είναι σχεδόν 27 έτη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου