Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Τι θα κάνει για την επανεκλογή του, ο Θ. Θεοχαρόπουλος; Το troika24 εξετάζει σενάρια και διατυπώνει άποψη

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παρουσίασε τις θέσεις του, σε σχέση με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, φιλοξενούμενος στην εκπομπή “7 Ημέρες Ελλάδα” στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στην δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου. Πριν σας δείξουμε το βίντεο, για να παρακολουθήσετε εάν σας ενδιαφέρει, την πραγματικά εύστοχη τηλεοπτική παρουσία του βεροιώτη πολιτικού, κάναμε κάποιες σκέψεις κι εξετάσαμε κάποια σενάρια, προσωπικά για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Σκέψεις ειλικρινείς (δεν αποσκοπούμε κάπου) όπως και απόψεις, μέσα από τις οποίες ενδεχομένως να φανεί και "άγνοιά" για τα μελλούμενα, που όμως θέλουμε να τις εκφράσουμε, χωρίς κατ’ ανάγκη να προσδοκούμε σε κάποια "ενημέρωση". Διότι αυτό πρέπει να κάνει ένα blog, να εκφράζει ελεύθερα, γνώμη και άποψη.


Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών.
Δεν προέρχεται από «τζάκι» αλλά είναι εμφανής, η πολιτική παιδεία του και το επιστημονικό- ακαδημαϊκό βιογραφικό του, είναι γεμάτο. Κι ευτυχώς που βρέθηκε στη ΔΗΜΑΡ, διότι σε μεγαλύτερα κόμματα, αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Σ’ εκείνα τα κόμματα, συνήθως πρέπει να είσαι γόνος, για να φθάσεις εκεί που έφθασε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Και δεν εννοούμε να γίνεις βουλευτής. Βουλευτές μπορούν να γίνουν πολλοί (δείτε για παράδειγμα, ποιοι «ετοιμάζονται» να γίνουν στην Ημαθία). Εννοούμε το επίπεδο της πολιτικής παρουσίας που έχει σήμερα ο βεροιώτης πολιτικός. Ηγετικό στον πολιτικό χώρο του, αναγνωρίσιμο σε πανελλήνιο επίπεδο.

Μπορεί να διαθέτει «μέσα» για να πετυχαίνει τέτοια παρουσία (κόμμα, μηχανισμό, πολιτικά αξιώματα κλπ) όμως κακά τα ψέματα, εάν δεν διέθετε και ικανότητες, τίποτα δεν θα μπορούσε να κάνει. Κι άλλους τους δόθηκαν τέτοιες ευκαιρίες, όμως πέρασαν και δεν ακούμπησαν. 

ΤΟ ΠΑΕΙ... "ΠΥΡΑΥΛΟΣ"

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, από την ημέρα, που ανέλαβε καθήκοντα Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η πολιτική παρουσία του κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε. Και δεν γράφουμε “εκτινάχθηκε”, ακριβώς επειδή θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό το γεγονός δεν ήταν θέμα... τυχαίας ή σκόπιμης “έκρηξης”, αλλά ήταν μια “πτήση” που στηρίχθηκε σε βάσεις, που μελετήθηκε σωστά, που προγραμματίστηκε σε κάθε φάση της. Άλλωστε οι πύραυλοι (είτε πρόκειται για Space Shuttle Pathfinder , είτε για SS20, ακόμη και για stinger) ποτέ δεν “εκτινάσσονται” αλλά πάντα εκτοξεύονται. Και στην περίπτωσή του, ο Θεοχαρόπουλος το πάει… πύραυλος.

Το ερώτημα όμως είναι, μέχρι πότε…
Σήμερα είναι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ όμως η δραστήρια παρουσία του, έχει να κάνει κυρίως με το ότι είναι βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ο μοναδικός της ΔΗΣΥ). Αυτή η ιδιότητα είναι το μεγάλο "ατού" της παρουσίας του και αυτή είναι μια θέση που συνήθως, μια μόνο φορά «παρέχεται» σε κομματικά στελέχη και σπάνια τοποθετούνται τα ίδια πρόσωπα και στις επόμενες εκλογές.
Κι εδώ είναι ένα ερώτημα. Τι σκοπεύει να κάνει ο Θεοχαρόπουλος εάν δεν είναι και πάλι σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας (δηλαδή στην πρώτη); Μέσω ποιάς εκλογικής περιφέρειας σχεδιάζει να επανεκλεγεί βουλευτής;

Ένα σενάριο είναι να προλάβει και να γίνει πρόεδρος και στη ΔΗΣΥ πριν τις εκλογές, ώστε μετά να επιλέξει όποια περιφέρεια θέλει. Εντάξει. Αυτό είναι όντως ένα σενάριο, όμως ας δούμε πρώτα μερικά άλλα. Τα πιο... "ρεαλιστικά".

ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Α' ΑΘΗΝΑΣ
Μια επιλογή είναι να κατέβει υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, όπου η ΔΗΣΥ θα βγάλει το πολύ 2-3 έδρες (μη σας πούμε και μία). Κατά τη γνώμη μας, είναι το πιο πιθανό.
Στην Α’ Αθήνας, όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό της ΔΗΣΥ και πόσες έδρες ακόμη θα βγάλει, εάν "ξεφύγει" από τη μία (δύσκολο έως οριακό).
Εκεί σήμερα, η ΔΗΣΥ έχει μια έδρα και βουλευτής είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Στην περιφέρεια αυτή, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει ένα βασικό désavantage κι ένα βασικό avantage. Το "σύστημα ΠΑΣΟΚ" έχει ακόμη βαθιές ρίζες, όμως η τηλεοπτική αναγνωρισιμότητα, είναι ίσως το μεγαλύτερο "προσόν" για έναν υποψήφιο. Άσε που "ντόπιο" υποψήφιο στην Α’ Αθήνας, σπάνια βρίσκεις. Όλοι είναι "προσκολλούμενοι". Μέχρι και ο Σκανδαλίδης, από βουλευτής Δωδεκανήσου, "μετατάχθηκε" στην Α’ Αθήνας. Ή μήπως να θυμηθούμε τον "γείτονα" Γιάννη Αμοιρίδη (ΔΗΜΑΡ εκ Πιερίας);

Ο… αθηναίος Νάσος Αλευράς, δείχνει ο πιο δυνατός «αντίπαλος», το ίδιο και η Συλβάνα Ράπτη, εάν ξαναδοκιμάσει την τύχη της (το ίδιο ισχύει και για τον Σκανδαλίδη). Οι υπόλοιποι δεν έχουν "κυβικά" να κοντράρουν τον Θεοχαρόπουλο. Ο Χειμώνας τα παράτησε, ο Λαλιώτης έχει μόνο το "όνομα" και οι υπόλοιποι είναι... να’ χαμε να λέγαμε. Επιτροπάκης, Ζαρκαδούλα, Βάζουρας, Παυλέα κλπ

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ Β' ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ

Για τη Β’ Αθηνών, ούτε λόγος να γίνεται.
Εκεί είναι η πιο απρόοπτη εκλογική περιφέρεια. Η ΔΗΣΥ σήμερα έχει 2 βουλευτές. Τη Φώφη Γεννηματά (που επέλεξε την έδρα ως αρχηγός κόμματος, αφήνοντας εκτός τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη) και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Πόσους παραπάνω να βγάλει η ΔΗΣΥ;

Βαριά – βαριά, άλλους δύο λέμε εμείς (δύσκολο). Στη σειρά περιμένουν, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (που θέλει να επανέλθει), η απρόβλεπτη Lara Croft του Κινήματος (aka Αλ Σαλέχ) και ποιος ξέρει πόσοι ακόμη. Δεν γνωρίζουμε εάν ο Θεοχαρόπουλος, είναι έτοιμος να συμβιβαστεί, σε διεκδικήσεις... τριτοτέταρτων ρόλων, όμως κατά την άποψή μας, δεν τον έχουμε για τέτοιο…
Όσο για το υπόλοιπο Αττικής, για εγκυκλοπαιδικούς λόγους να αναφέρουμε, ότι εκεί η έδρα της ΔΗΣΥ δεν αλλάζει, ούτε αριθμητικά (δεν υπάρχει περίπτωση), ούτε ονομαστικά. Έχει όνομα και λέγεται Εύη Χριστοφιλοπούλου

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Τι απέμεινε;
Το σενάριο να είναι υποψήφιος σε «τρίτη» εκλογική περιφέρεια (Θεσσαλονίκης ή επαρχίας), που το θεωρούμε απίθανο και το σενάριο να είναι υποψήφιος της ΔΗΣΥ στην Ημαθία.
Στα κατά καιρούς δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ότι αποτελεί τον «πέμπτο» βουλευτή της Ημαθίας, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δεν «αντέδρασε» ποτέ. Μπορεί για να μη χαλάσει χατίρια ή γιατί όντως έτσι το νιώθει, "πατριωτικά". Μπορεί όμως και για να αρχίσει να «ζυμώνεται» ως ενδεχόμενο.

Κι εδώ είναι το καταληκτικό ερώτημα της πολυλογίας μας.
Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;
Να είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υποψήφιος της ΔΗΣΥ στην Ημαθία;

Ένα τέτοιο σενάριο, γιατί να το επιλέξει;
Θα το ρισκάρει, όταν γνωρίζει πως η ΔΗΣΥ στην Ημαθία, ούτε και τώρα θα εκλέξει βουλευτή;
Αλλά κι αλλιώς να είναι, θα το ρισκάρει, όταν γνωρίζει πως μπορεί να "χάσει", στην "κόντρα" με τον Φώτη Καραβασίλη ακόμη και με τον Γιάννη Αμπατζίδη;

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ...

Όλα αυτά είναι σενάρια και επιλογές, που ότι και να γράψουμε, είναι σα να λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο. Για να έφθασε μέχρι εδώ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μάλλον έχει υπόψη του και πως θα το συνεχίσει…

Το θέμα όμως είναι άλλο. Ανεξάρτητα απο κομματικές προτιμήσεις, ο Θεοχαρόπουλος αποδείχθηκε χρήσιμος και ικανός. Έκανε έργο (ως Γενικός Γραμματέας), έχει χρήσιμη συμβολή και ως βουλευτής. Και μέσα σε όλα, κοντά στον βασιλικό μπορεί να ποτίζεται και η γλάστρα (η Ημαθία).
Αυτό είναι που πρέπει να μας ενδιαφέρει, όλους όσους το αντιμετωπίζουμε ως θέμα γενικό, έξω από συνιστώσες ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΣΥ και προσωπικές προτιμήσεις.

Να βρει τρόπο να το συνεχίσει, να επανεκλεγεί, διότι ως πολιτικός είναι χρήσιμος για τον τόπο.
Αυτή την άποψη έχουμε, αυτή την άποψη καταθέτουμε δημοσίως.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ

Εάν είχατε την υπομονή και διαβάσατε - φθάσατε έως εδώ, μπορείτε να δείτε παρακάτω, το βίντεο με όσα είπε ο Θεοχαρόπουλος, στην εκπομπή “7 Ημέρες Ελλάδα”, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στην δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου