Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Χάντμπολ: Φίλιππος, ΓΕΒ, Μάντζος και... Γιοβανόπουλος. Η Βέροια και στο κύπελο έχει μεγάλη ιστορία

Ο Φίλιππος Βέροιας δεν κατάφερε τελικά να προκριθεί χθες, στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στο χάντμπολ, χάνοντας 25-26 στον ημιτελικό, από τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, παραμένει όμως ο πολυνίκης του θεσμού, έχοντας στην τροπαιοθήκη του έξι (6) συνολικά κατακτήσεις. Κάτι που δεν θα αλλάξει, ούτε σήμερα, καθώς οι φιναλίστ της φετινής διοργάνωσης έχουν πολύ λιγότερες. Ο Πανελλήνιος έχει στεφθεί κυπελλούχος τρεις (3) φορές) και ο ΠΑΟΚ μόλις δύο (2). Κι αν στη σύγκριση αυτή προσθέσουμε και τα πρωταθλήματα, η Βέροια παραμένει αδιαμφισβήτητα, η πρωτεύουσα του ελληνικού χάντμπολ. Να μην ξεχνάμε πως υπήρχε κάποτε, ανάμεσα στους κορυφαίους και η άλλη ομάδα της πόλης, η Γυμναστική Ένωση Βέροιας, που αποτελούσε την παράλληλη δύναμη του ελληνικού χάντμπολ, μαζί με τον Φίλιππο.

Υπήρξε μάλιστα και χρονιά που το κύπελλο ήταν καθαρή υπόθεση της Βέροιας, όπως το 1992 που στον τελικό αναμετρήθηκαν ο Φίλιππος με τη Γυμναστική Ένωση Βέροιας. Ήταν ο αγώνας που έγινε στο ΕΑΚ Βέροιας, στις 20 Ιουνίου 1992 και έληξε με νικητή (και κυπελλούχο) τον Φίλιππο με σκορ 28-24.

Άλλο ένα γεγονός στην ίδια κατεύθυνση, είναι ότι ανάμεσα στους πολυνίκες προπονητές του κυπέλλου, συμπεριλαμβάνεται κι ένας Βεροιώτης. Είναι ο κορυφαίος Νίκος Μάντζος, αρχηγός και παίκτης του Φιλίππου και της Εθνικής Ελλάδος και σήμερα κορυφαίος προπονητής και διεθνούς επιπέδου τεχνικός σύμβουλος ομάδων (γενικός διευθυντής στην ομάδα του Φιλίππου Βέροιας, αυτή την περίοδο).

Τρεις φορές κατέκτησε το κύπελλο ο Νίκος Μάντζος ως προπονητής (όλες με τον Φίλιππο) και είναι τρίτος πολυνίκης, μετά τον Γιώργο Κρανάκη (σήμερα προπονητή του ΑΣΕ Δούκα), που έχει 7 κατακτήσεις, με Πανελλήνιο (3), Δούκα (2) και Αθηναϊκό (2) και τον αείμνηστο Τάσο Δανήλο, που πέτυχε 5 κατακτήσεις, με τον Ιωνικό (4) και με τις Σχολές Ξυνή (1).


Να σημειώσουμε ότι στη λίστα με τους προπονητές που κατέκτησαν το κύπελλο Ελλάδας στο χάντμπολ ανδρών, συμπεριλαμβάνεται κι άλλος ένας βεροιώτης “κόουτς”, ο Κώστας Γιοβανόπουλος, σήμερα δικηγόρος και πρώην βουλευτής Ημαθίας, που κατέκτησε το κύπελλο, προπονώντας τον Φίλιππο, το 1992, σε εκείνον τον "τοπικό ντέρμπι" - τελικό με τη Γυμναστική Ένωση Βέροιας (όπως γράψαμε πιο πάνω).
Ο Κώστας Γιοβανόπουλος, που ως αθλητής του Φιλίππου Βέροιας φόρεσε και την φανέλα των εθνικών ομάδων, ενώ διετέλεσε και αρχηγός της Εθνικής Νέων και της Εθνικής Ανδρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου