Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Οι Δήμαρχοι Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας ενημερώθηκαν για τις "κόκκινες γραμμές" της ΚΕΔΕ, στις κυβερνητικές προτάσεις για μεταρρύθμιση του Καλλικράτη

Και οι τρεις Δήμαρχοι της Ημαθίας, Κώστας Βοργιαζίδης, Νίκος Κουτσογιάννης και Παναγιώτης Γκυρίνης, συμμετείχαν στην ενημερωτική γενική συνέλευση των Δημάρχων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, που είχε ως θέμα τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, σε σχέση με τον Καλλικράτη. Ο Δήμαρχος Βέροιας είχε μαζί του και τον Αντιδήμαρχο Βέροιας, Βασίλη Παπαδόπουλο, ενώ από την πλευρά του Δήμου Αλεξάνδρειας συμμετείχε και η Σοφία Κωταϊδου, ειδική συνεργάτης του Δημάρχου.

Οι εκπρόσωποι της Ημαθίας ήταν παρόντες και στη συνέντευξη τύπου, που έδωσαν πριν την ενημερωτική γενική συνέλευση, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, με τη συμμετοχή του Πρόεδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρου Κυρίζογλου (Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης), του Πρόεδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννη Βοσκόπουλου (Δήμαρχος Φλώρινας) και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Ήταν μια ενημερωτική διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι εθνική και όχι κομματική υπόθεση και πρόσθεσε πως η ΚΕΔΕ είναι ανοιχτή στο διάλογο αρκεί, “να μην είναι προσχηματικός και να έχει σαφή στόχο αυτοδιοίκητες κοινωνίες, με αναπτυξιακό προσανατολισμό”.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, οι Δήμαρχοι της Ημαθίας απέφυγαν να τοποθετηθούν δημόσια, προτιμώντας αρχικά την οδό της ενημέρωσης, ώστε να μεταφέρουν στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων τους, όσα άκουσαν και μετά να εξετάσουν το ενδεχόμενο έκφρασης άποψης και λήψης αποφάσεων.

Σε ότι αφορά την ΚΕΔΕ, ο Γ. Πατούλης προσδιόρισε τις “κόκκινες γραμμές” που θέτει η Αυτοδιοίκηση (κατά τη γνώμη του), με αιχμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου, “κάτι με το οποίο διαφωνούμε αλλά και που δεν συζητάμε” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά και την κατηγορηματική αντίθεση τους, απέναντι στο ενδεχόμενο μείωσης της θητείας των Δημάρχων στα 4 χρόνια.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε:
  • Δεν συζητάμε καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων.
  • Η απλή αναλογική δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα οδηγήσει στη διάλυση των Δήμων.
  • Είμαστε αντίθετοι στη μείωση της θητείας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης από τα 5 στα 4 χρόνια.
  • Είμαστε αντίθετοι στο διορισμό εκτελεστικών γραμματέων – επιτρόπων από την Κεντρική Κυβέρνηση.Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους και απαιτούμε να μας πει ο Υπουργός πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση και από πού θα χρηματοδοτηθεί.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στα Δημοτικά Συμβούλια Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, προφανώς με εισηγήσεις των Δημάρχων αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις επί κεφαλής συνδυασμών και δημοτικών συμβούλων, που αναμένονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου