Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Νέες καλλιέργειες εντάσσονται στο "Κομφούζιο". Αμπέλια, μήλα, δαμάσκηνα, κυδώνια, αχλάδια, βαμβάκι. Ημερίδα σήμερα στο Μακροχώρι

Η τεχνολογία της γεωργίας έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και οι αναφορές σε νέα προγράμματα είναι συχνές και πολυεπίπεδες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των εχθρών που προσβάλουν τις δενδροκαλλιέργειες και άλλα φυτά του χωραφιού. Δηλαδή οργανισμούς που προκαλούν βλάβες στο φυτικό κεφάλαιο, όπως τα λεπιδόπτερα (φυτοπαράσιτα) που ως νύμφες ή ως έντομα, προσβάλλουν τα φυτά μασώντας φυτικούς ιστούς, είτε εξωτερικά, όπως στα φύλλα, είτε ορύσσοντας στοές σε φύλλα, στελέχη, καρπούς, κλάδους κ.α. μερικά προσβάλλοντας ακόμη και υπόγεια μέρη (ρίζες). Ένας κλασικός τρόπος αντιμετώπισης αυτών των εχθρών των καλλιεργειών, είναι η θανάτωσή τους, με φυτοφάρμακα (ράντισμα), τρόπος που ελέγχεται για ευρύτερη περιβαλλοντική ρύπανση και υπό συνθήκες, επικίνδυνος ακόμη και για τους αγρότες. Κι αυτός είναι ο λόγος που η γεωτεχνική επιστήμη και τεχνολογία, αναζητούν πιο οικολογικούς τρόπους καταπολέμησης αυτών των φυτοπαράσιτων, που ενδεχομένως να είναι και πιο αποτελεσματικοί. Κι ένας τέτοιος τρόπος είναι η επέμβαση στη σεξουαλική ζωή των λεπιδόπτερων, με τρόπο που θα τα εμποδίσει να...
... αναπαραχθούν στα φυτά και να γεννήσουν προνύμφες που θα προκαλέσουν βλάβες. Πρόκειται για μια νέα μέθοδο καταπολέμησης των εχθρών των καλλιεργειών, που ονομάζεται... «Κομφούζιο» (για ευνόητους λόγους).

Και σήμερα, Τετάρτη, γίνεται στο Μακροχώρι μια σχετική ενημερωτική ημερίδα, από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Βέροιας, το Κέντρο ‘Δήμητρα’ Ν. Ημαθίας, τον Σύλλογο Γεωπόνω Ν. Ημαθίας και τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας. Θέμα της είναι, η καταπολέμηση εχθρών της ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς με την επιδοτούμενη μέθοδο «Κομφούζιο». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου 'Δήμητρα', στο Μακροχώρι (απέναντι από το ΕΑΚ), ώρα 19:30 με ελέυθερη είσοδο για όλους.

Προσθήκη καλλιεργειώνΣτο μεταξύ, τη διεύρυνση των καλλιεργειών αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη μέθοδο «Κομφούζιο», με την προσθήκη των καλλιεργειών: αμπελιού, μηλιάς, δαμασκηνιάς, κυδωνιάς, βαμβακιού, αχλαδιάς, λεμονιάς και μανταρινιάς. Οι καλλιέργειες (συμπεριλαμβανομένων των εχθρών τους) που περιλαμβάνει η απόφαση είναι οι ακόλουθες:

αμπέλι (ευδεμίδα)
μηλιά (καρπόκαψα)
δαμασκηνιά (καρπόκαψα)
κυδωνιά (καρπόκαψα, κόσσος, σέζια)
βαμβάκι (ρόδινο σκουλήκι)
αχλαδιά (καρπόκαψα, φυλλοδέτης, κόσσος, ζευζέρα, σέζια)
λεμονιά και μανταρινιά (ανθοτρήτης)

Τι ισχύει μέχρι σήμερα - ποιες είναι οι ενισχύσεις
Προς το παρόν η δράση «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρο-λεπιδόπτερων (Κομφούζιο)», επειδή εφαρµόζεται για πρώτη φορά, έχει περιοριστεί πιλοτικά σε ροδακινιές, βερικοκιές και νεκταρινιές, προκειµένου να διαπιστωθεί η αποτελεσµατικότητα της. Στόχος της δράσης είναι ο μετριασμός της επιβάρυνσης των περιοχών που καλλιεργείται εντατικά η ροδακινιά, η βερικοκιά και η νεκταρινιά από χημικά εντομοκτόνα.
Δικαιούχοι είναι γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης με επιλέξιμες για τη δράση καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια).
Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης που θα ενταχθούν στη δράση πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας: να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης (ΕΑΕ) του υποψηφίου του έτους 2016 με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια). Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της δράσης είναι πενταετούς διάρκειας.

Ενίσχυση
Τα ύψη ενίσχυσης ανέρχονται σε 38,7 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως στα δύο πρώτα έτη εφαρµογής και στα 45,4 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως, για τα επόµενα τρία έτη εφαρµογής.


Λεπτομέρειες για τη σημερινή ημερίδα, με θέμα τη μέθοδο Κομφούζιο, που θα γίνει στο Μακροχώρι Βέροιας, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου