Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας, με ντοκιμαντέρ και συζήτηση για τον ρόλο της «Χρυσής Αυγής», το Σάββατο στο Δημαρχείο

Σε μια περίοδο δύσκολη για τη χώρα, που ακραία και παρασιτικά μορφώματα (Χρυσή Αυγή, οργανώσεις «Σώρρα» κλπ) βρίσκουν κατάλληλο έδαφος για να… «ανθίσουν» και να αναπτυχθούν, είναι χρήσιμο για την κοινωνία, να κινητοποιεί δυνάμεις αντίδρασης και να δημιουργεί προϋποθέσεις άμυνας, μέσα από την ενημέρωση του κόσμου αλλά και μέσω του ξεμπροστιάσματος για τη δράση όλων αυτών των μορφωμάτων και των προσώπων που τα στηρίζουν, τα στελεχώνουν ή τα υποστηρίζουν. Είναι άλλωστε γνωστό και υπάρχουν πολλά παραδείγματα, να χρησιμοποιείται ως άλλοθι μερικών (εσκεμμένα ή αληθινά), η δικαιολογία ότι τους υποστήριξαν επειδή, «δεν...
...γνώριζαν» ποιοι είναι, τι κάνουν, τι κρύβουν. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι χρήσιμη κάθε πρωτοβουλία που συμβάλει στην ενημέρωση του κόσμου, για την πραγματική ταυτότητα αυτών των «κομμάτων», «κινήσεων» ή «φορέων» ειδικά σε περιοχές όπως η Ημαθία, όπου το θράσος που δείχνουν όλα αυτά τα μορφώματα, περισσεύει, προκαλεί και πρέπει να απαντηθεί.

Απάντηση βεβαίως, είναι και η ενημέρωση του κόσμου, για τη… «σκούφια» τους.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε χρήσιμη, την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας, που στα πλαίσια αντιρατσιστικού αφιερώματος,  θα πραγματοποιήσει το Σάββατο, την προβολή του ντοκιμαντέρ: «Χρυσή Αυγή. Προσωπική Υπόθεση».


Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις 07,00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Λουκά Στάμελλο, συντελεστή του ντοκιμαντέρ.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την επί χρόνια έρευνα μιας δημοσιογράφου, για την οργάνωση του κόμματος «Χρυσή Αυγή». Όπως αναφέρουν οι συντελεστές του, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ανακαλύψει «τί έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες που παρουσιάζονται ως θύματα» του συστήματος.

Δεν το έχουμε δει, για να γράψουμε περισσότερα, γνωρίζουμε όμως πως πρόκειται για μια κινηματογραφική παραγωγή που προβάλλεται ήδη και στο εξωτερικό, έχει τιμηθεί με κινηματογραφικά βραβεία ως ντοκιμαντέρ και έχει συμπεριφθεί ως υποψήφια για βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ (Mediterranean Film Festival Cannes 2016, LIFF Lyon 2016, LGFF London 2016, One World Prague 2017, Female Eye FF Toronto 2017, Festiyal de Cine y Derechos Humanos Barcelona 2017, Hellaw Film Box Berlin 2017 κ.α.).

Και πέρα από αυτά, σημασία έχει πως συμφωνούμε (εμείς τουλάχιστον που συμφωνούμε) στο ότι πρέπει να αποκαλυφθεί ο ρόλος της «Χρυσής Αυγής» και των ανθρώπων της. Όσο βαθύτερα αποκαλυφθεί και όσο πλατύτερα διαδοθεί, τόσο περισσότερο θα σταματήσουν να ισχυρίζονται κάποιοι, ότι «δεν ήξεραν» ποιους υποστήριζαν.


Διότι κάποτε πρέπει να σταματήσει κι αυτή η δικαιολογία-καραμέλα (πέρασε ήδη αρκετός χρόνος για… γνωριμίες), από όπου κι αν χρησιμοποιείται ως δικαιολογία και από όποιους. Όποιοι κι αν είναι αυτοί, όπου κι αν κινούνται, στην κοινωνία, στη γειτονιά, στην εργασία, στα γυμναστήρια και στις συναυλίες, στο γήπεδο, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στον κλήρο, στα ΜΜΕ, στην αυτοδιοίκηση και κυρίως στη Βουλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου