Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Εντυπωσιακή τοιχογραφία της οθωμανικής Θεσσαλονίκης, από ένα βεροιώτικο σπίτι του 18ου αιώνα

Μια εξαιρετική τοιχογραφία της οθωμανικής Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε πρόσφατα κάτω από στρώματα λαδομπογιάς, από αρχαιολόγους και συντηρητές που εργάζονταν σ' ένα βεροιώτικο οθωμανικό σπίτι του 18ου αιώνα, το οποίο “κρέμεται” σχεδόν πάνω από το βυζαντινό τείχος της πόλης. Ο ζωγραφικός θησαυρός “κρύβονταν” στην κόγχη του παλιού τζακιού και ήλθε στο φως σχεδόν άθικτος.
Η ζωγραφιά στον τοίχο (φωτογραφία) εικονίζει τη Θεσσαλονίκη, με πρώτο πλάνο το λιμάνι της, με τα σπίτια και τα τζαμιά της, αλλά και τα τείχη της πόλης μέχρι το και Επταπύργιο. 

“Νομίζω πως δεν είναι άλλη από τη Θεσσαλονίκη, όπως την έβλεπε ένας Βεροιώτης μουσουλμάνος”, σχολίασε εύστοχα η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη. Στη φωτογραφία της τοιχογραφίας διακρίνονται σχεδόν άθικτα, τα έντονα χρώματα που χρησιμοποίησε ο δημιουργός της, μια ήρεμη θάλασσα του Θερμαϊκού με βάρκες αλλά και μεγαλύτερα πλοία, σπίτια και μιναρέδες και πολλά δέντρα έξω από τα τείχη ίσως και μια μεγάλη σκηνή από στρατώνα, στη δεξιά πλευρά της. Κι όλα μαζί να συνθέτουν μια τοιχογραφία ολοζώντανη, που θυμίζει το “χέρι” ενός σπουδαίου λαϊκού ζωγράφου. Η κόγχη του τζακιού πλαισιώνεται από δύο ντουλάπια με ζωγραφισμένα ξύλινα πορτόφυλλα με τριαντάφυλλα και άλλα λουλούδια, ωστόσο ξεχωρίζει η πολύχρωμη τοιχογραφία.

Η δημόσια αποκάλυψη όλων των παραπάνω στοιχείων έγινε από την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, κα Αγγελική Κοτταρίδη, τη σπουδαία αρχαιολόγο που έχει αναλάβει να υλοποιήσει κι ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάδειξης των οθωμανικών μνημείων της Βέροιας, μια προσπάθεια που πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα, όχι μόνο ως υποχρέωση προς ένα σημαντικό κομμάτι της βεροιώτικης ιστορίας αλλά και σαν ένα έργο πολλαπλής ωφέλειας για την πόλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου