Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

“Ο ασθενής δεν είναι πελάτης και ο άνθρωπος δεν είναι αναλώσιμος” τόνισε η Φρόσω Καρασαρλίδου, μιλώντας στη Βουλή για τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας

“Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας επιδιώκει να αναδιοργανώσει με νέους καλύτερους όρους το σύστημα διοίκησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, προς όφελος κυρίως των ασθενών, των οικογενειών τους, των φροντιστών αλλά και του συνόλου των επαγγελματιών ψυχικής υγείας”. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, η βουλευτής Ημαθίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ, Φρόσω Καρασαρλίδου, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων (ακολουθεί και το βίντεο της ομιλίας). Η ημαθιώτισα βουλευτής σημείωσε, μεταξύ άλλων:


Οι ενδιάμεσοι διοικητικοί φορείς που δημιουργούνται ανά περιφέρεια μεταξύ των επιτροπών ψυχικής υγείας και της Διεύθυνσης ψυχικής Υγείας, θα μπορούν να εξετάζουν τις συμβουλές των τοπικών επιτροπών και να αποφασίζουν άμεσα και αποτελεσματικά, δίχως να δεσμεύονται ολοκληρωτικά από την Κεντρική Διεύθυνση και μια χρονοβόρα διαδικασία. Επιπλέον, οι περιφερειακές Επιτροπές Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών, θα μπορούν να εξετάζουν τα παράπονα, να διεξάγουν άμεσους ελέγχους και να γνωμοδοτούν τοπικά, μη αφήνοντας κανένα αίτημα ανεξέλεγκτο και κανέναν ασθενή μόνο.

Το νομοσχέδιο αυτό επιβεβαιώνει την προσπάθειά μας να αλλάξουμε το παράδειγμα στον τομέα της Υγείας. Τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες αντιστροφής της κατάστασης που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή της κατακρήμνισης των υποδομών του κοινωνικού κράτους, μέσω της υποβάθμισης, της συρρίκνωσης, της υποχρηματοδότησης των συνολικών δαπανών στην υγεία που εφάρμοσαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Στην επαναλαμβανόμενη επίκληση της αντιπολίτευσης στην μεταφυσική αρετή των ιδιωτικοποιήσεων, εμείς απαντάμε:
•    Mε συνολικό σχεδιασμό για δυναμικό προσλήψεων σε νοσοκομεία, Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εποπτευόμενους φορείς από το Υπουργείο Υγείας, που υπερβαίνει τους 10.000 γιατρούς και λοιπό Προσωπικό.
•    Με τη διασφάλιση της πρόσβασης 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών στις παροχές υγείας, τη στιγμή που το 2013, με τα επίσημα στοιχεία, το 20% του πληθυσμού ήταν αποκλεισμένο από τη νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
•    Με την αύξηση ιατρικών εξετάσεων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όπως για παράδειγμα τη ψηφιακή μαστογραφία.
•    Με προγράμματα υγειονομικής στήριξης των προσφύγων και μεταναστών, καθώς και εμβολιασμούς των παιδιών.
Και κατέληξε τονίζοντας:
“Οι διαφορές μας είναι μεγάλες με τις προηγούμενες πολιτικές. Για εμάς ο ασθενής δεν είναι πελάτης, και ο άνθρωπος δεν είναι ένας αναλώσιμος εργαζόμενος και καταναλωτής αλλά πολίτης με δικαιώματα”.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ
ΤΗΣ ΦΡΟΣΩΣ ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου