Ο πατέρας Παλαμάς Καλλιπετρίτης , Ηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Καλλίπετρας, στις όχθες του Αλιάκμονα (Ημαθία), συνεχίζοντας την παράδοση της ευφυούς και εύγευστης μοναστηριακής κουζίνας, είναι ο δημιουργός μιας νηστίσιμης εκδοχής, για… «τζατζίκι», όπου το ταχίνι παίρνει τη θέση του γιαουρτιού (που ως γαλακτοκομικό προϊόν, δεν είναι νηστίσιμο).
Όπως αναφέρουν όσοι το δοκίμασαν, ισχυρίζονται ότι δύσκολα καταλαβαίνεις, πως δεν πρόκειται για κανονικό τζατζίκι.
Βρήκαμε τη συνταγή του πατέρα Παλαμά και σας την παρουσιάζουμε, διότι έχει ενδιαφέρον και λόγω νηστείας και λόγω της... τοπικής προέλευσής της.
Ακολουθούν τα υλικά-δοσολογία και οι οδηγίες για την εκτέλεσή της...
Όπως αναφέρουν όσοι το δοκίμασαν, ισχυρίζονται ότι δύσκολα καταλαβαίνεις, πως δεν πρόκειται για κανονικό τζατζίκι.
Βρήκαμε τη συνταγή του πατέρα Παλαμά και σας την παρουσιάζουμε, διότι έχει ενδιαφέρον και λόγω νηστείας και λόγω της... τοπικής προέλευσής της.
Ακολουθούν τα υλικά-δοσολογία και οι οδηγίες για την εκτέλεσή της...
Υλικά:
Ανοιχτόχρωμο
ταχίνι (3 μεγάλες κουταλιές της σούπας)
Ξύδι (1 κουταλιά της σούπας)
Λεμόνι στυμμένο (2 κουταλιές της σούπας)
2 σκελίδες σκόρδο
1 αγγούρι
λίγο άνηθο
λίγο αλάτι
Ξύδι (1 κουταλιά της σούπας)
Λεμόνι στυμμένο (2 κουταλιές της σούπας)
2 σκελίδες σκόρδο
1 αγγούρι
λίγο άνηθο
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε
καλά (σε μπλέντερ κατά προτίμηση) το
ταχίνι, το ξύδι, το χυμό του λεμονιού,
τον άνηθο, το σκόρδο, το αλάτι και 2-3
κουταλιές νερό προσέχοντας να μη γίνει
ο χυλός πολύ αραιός, αλλά να είναι
παχύρευστος. Εάν ξεφύγει λίγο το νερό
προσθέτουμε ταχίνι. Τρίβουμε σε ψιλό
τρίφτη το αγγούρι με τη φλούδα του.
Ανακατεύουμε καλά, σε ένα μπολ, το χυλό
με το αγγούρι.
Voila… το νηστίσιμο τζατζίκι είναι έτοιμο!
Voila… το νηστίσιμο τζατζίκι είναι έτοιμο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου