Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Πουλήθηκαν σε ιδιώτη, τα ιστορικά γραφεία της "Ζάχαρης"

Τέλος εποχής για τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στην οδό Μητροπόλεως 34 της Θεσσαλονίκης, στον 5ο και 6ο όροφο, εκεί όπου γράφτηκαν πολλές ιστορικές στιγμές της Βιομηχανίας, με αποφάσεις-σταθμός, με “γεγονότα” ανάμεσα σε μέλη του Δ.Σ. και εργαζόμενους, σε επικές συναντήσεις με παραγωγούς τευτλοκαλλιεργητές αλλά και με “μοναδικής” μνήμης συσκέψεις των στελεχών της Ζάχαρης, της εποχή που η πάλαι ποτέ στιβαρή Βιομηχανία, ασκούσε ισχυρή πολιτική επιρροή και έμοιαζε “κράτος εν κράτη”. Τα γραφεία ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ μετά από πλειστηριασμό και αποτελούν πλέον ιστορία. Μια ιστορία συναρπαστική, που κάποιες φορές είχε σαν ...
...πρωταγωνιστές και γνωστούς Ημαθιώτες, που “πέρασαν” από τα Διοικητικά Συμβούλια της Ζάχαρης, άλλοι δημιουργικά κι άλλοι που “πέρασαν” αλλά δεν “ακούμπησαν”. Γεροί να' μαστε, να τα θυμόμαστε και βοήθεια μας...

Το ακίνητο λοιπόν αυτό, που "έφυγε" όπως “φεύγει” το ζεστό ψωμί από τον φούρνο, πουλήθηκε από τον πρώτο πλειστηριασμό, του Γενάρη. Ήταν οι χώροι των ιστορικών γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως, στην Μητροπόλεως 34 και στους ορόφους 5ο και 6ο, όπου για πολλά χρόνια, εκτός από τη Διοίκηση της ΕΒΖ, στεγάζονταν και υπηρεσίες της Βιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χώροι αυτοί, που είχαν βγει προς πώληση με ελάχιστη τιμή τα 2,73 εκατομμύρια ευρώ, αγοράσθηκαν από εταιρεία συμφερόντων του ομογενή επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου, o oποιος έχει αποκτήσει και το ξενοδοχείο "Πεντελικόν" της Αθήνας και φέρεται να ενδιαφέρεται και για άλλες επενδύσεις στο real estate, απο ακίνητα του Δημοσίου, που πωλούνται έως και “κοψοχρονιά”. Κάτι που δεν το λες και στην περίπτωση των γραφείων της ΕΒΖ, όπου η τιμή πώλησης, “έπιασε” καλά λεφτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της μεσιτικής αγοράς, όπως τουλάχιστον μεταφέρθηκαν στο troika24, μαζί με τις υπόλοιπες πληροφορίες.

Απομένει τώρα η πώληση του άλλου μεγάλου ακίνητου της Βιομηχανίας, επίσης στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το ημιτελές ακίνητο επί της οδού Κουντουριώτη, για το οποίο, παρότι το ελάχιστο τίμημα αυξήθηκε από τα 3 εκατομμύρια ευρώ, στα 4 εκατομμύρια, σε προσφορές ιδιωτών που έγιναν στον διαγωνισμό πλειοδοσίας, κρίθηκαν ασύμφορες και ζητήθηκε βελτίωση. Για τον λόγο αυτό, δόθηκε παράταση μέχρι αύριο Παρασκευή 10 Μαρτίου, δόθηκε ώστε οι δύο πρώτοι πλειοδότες, να καταθέσουν βελτιωμένες προσφορές.
Για το ακίνητο της Κουντουριώτη, που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική πύλη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον και στον πρώτο διαγωνισμό αλλά δεν τελεσφόρησε. Στον δεύτερο διαγωνισμό, που είχε ημερομηνία υποβολής προσφορών την 3η Μαρτίου, φάνηκε πως το συγκεκριμένο πολυώροφο ακίνητο έχει καλύτερες προοπτικές να πωληθεί.

Το ακίνητο διαθέτει κύριους χώρους 4.846,54 τετρ. μέτρων, βοηθητικούς χώρους 564,70 και δύο υπόγεια που χρησιμεύουν και ως πάρκινγκ 1131,74 και 1010 τετρ. μέτρων αντιστοίχως.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μεσιτικής αγοράς, και πάλι στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης του troika24, ο χειρισμός του πλειοδοτικού διαγωνισμού που προκήρυξε η Πειραιώς Real Estate, σε σχέση με το ακίνητο της Μητροπόλεως και σε σχέση με αυτό της Κουντουριώτη, έγινε κάτω από άριστες διαδικασίες και φαίνεται πως θα έχει ως αποτέλεσμα, πολύ μεγαλύτερο όφελος, από τους αρχικούς σχεδιασμούς της πώλησης των ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου