Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ακροβατώντας ανάμεσα σε μηνύματα Κινημάτων και σε εορτασμούς «σκυλάδικων». Ή μήπως όχι;

Μπορεί μια ιστοσελίδα όπως το troika24 να αναφερθεί, στην Ημέρα της Γυναίκας; Μπορεί λέμε εμείς. Με την ίδια ευκολία που μπορεί να το κάνει, το κάθε παρακλάδι του παγκόσμιου Γυναικείου Κινήματος, έως και με την ίδια ευκολία, που μπορεί το κάθε ξεπεσμένο σκυλάδικο, κάτι σαν το «chez Nakos» ας πούμε, να βάλει σήμερα μια πινακίδα: «Γιορτάζουμε την ημέρα της γυναίκας και σας περιμένουμε για ένα τρελό ξεφάντωμα». Άποψη εκφράζει και το ένα , άποψη εκφράζει και το άλλο, με ισχυρή επιβεβαίωση, εκ μέρους του γυναικείου φύλου βεβαίως, εκατέρωθεν. Κι εμείς, κάπου ανάμεσα, ακροβατώντας. Ή μήπως όχι;
Στη Νάουσα λένε...
περί ορέξεως κολοκυθόπιτα...
Εμείς του troika24 δεν έχουμε αυτή την άποψη. Ούτε για την κολοκυθόπιτα, ούτε για την Ημέρα της Γυναίκας. Πόσο μάλλον όταν στην «ομάδα» μας, μετέχουν και γυναίκες.


Η Ημέρα της Γυναίκας, πρέπει να δώσει υπενθυμίσεις για όλες τις γυναίκες, τις γυναίκες του μόχθου και της εργασίας, της επιστήμης και της φυλακής, της οικογένειας και της σκλαβιάς, της μάνας και της όχι μάνας, της γαλήνης και της καταπίεσης, του έρωτα και της παρενόχλησης.
H 8η Μαρτίου είναι, η φωνή της κάθε εργαζόμενης, της άνεργης, της αυτοαπασχολούμενης, της επιστημόνισσας, της νοικοκυράς, της αγρότισσας, της μετανάστριας, της συνταξιούχας, της φοιτήτριας, της μαθήτριας, της, της, της…

Ακριβώς σαν εκείνη τη φωνή, της υφάντρας και της ράφτρας στη Νέα Υόρκη του 1857, που ύψωσαν το ανάστημα τους απέναντι στην εκμετάλλευση.

Η σημερινή σημαντική επέτειος, ιστορικά υπενθυμίζει, ξεσηκωμό και οργανωμένο αγώνα. Και συνάμα, στο πέρασμα του χρόνου, συμπυκνώνει αγώνες, που έδωσε και δίνει το γυναικείο κίνημα, παντού. Αλλά και στέκεται ανάχωμα συλλογικό, σε κάθε επίθεση βίας ή «βίας» κατά των γυναικών, σε κάθε τι, που προσβάλει τη γυναίκα.

Τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά, θα το βρείτε στις επιμέρους ανακοινώσεις. Διότι κι εδώ, ο καθένας και η κάθε μια, έχει τη δική του προσέγγιση. Εμείς γράψαμε μόνο σε σχέση με το «πλαίσιο» που αντιλαμβανόμαστε τη σημερινή Ημέρα.

Εάν είστε από αυτούς που μετρούν την αξία της γυναίκας, μόνο με μουσακάδες, καλή όρεξη.

Εάν είστε από αυτούς που η γυναίκα, κυρίως σας θυμίζει τη μάνα σας, ή τη γιαγιά σας την Μαρικούλα, με τις υγείες σας.

Αντίστοιχα και για εσάς κορίτσια, που σέξι είναι ο άνδρας, όταν ψήνει ζουμερά τις μπριζόλες ή που πάντα φοράτε το πρώτο νεγκλιζέ που βρίσκετε μπροστά σας, όταν είναι να βγάλετε το ταψί από το φούρνο. Και πάλι με τις υγείες σας.

Κι αν είστε από αυτές που σήμερα θα «τιμήσουν» την Ημέρα, γλεντώντας και πετώντας μέχρι και τα τακούνια, μην αναρωτιέστε από αύριο, γιατί έρχονται φορές που ακόμη νοσταλγείτε, τα χρόνια του ρόπαλου, της σπηλιάς και της τεστοστερόνης. Δεν χρειάζεται, ούτε να το κοιτάξετε, ούτε να αναρωτιέστε. Μόνο καλά να περνάτε.

Και για σήμερα, καλή διασκέδαση…
troika24



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου