Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Η κομπόστα ροδάκινου πάει Ινδονησία και Σιγκαπούρη. Πρόγραμμα προώθησης εξαγωγών, ύψους 2 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα-σύμβαση, ενίσχυσης ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την προώθησης της κομπόστας ροδάκινου, στις αγορές της Σιγκαπούρης και της Ινδονησίας, υπογράφηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στο πλαίσιο αντίστοιχης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια και θα υλοποιηθεί από τον φορέα - δίκτυο (cluster) των ελληνικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με την κομπόστα ροδάκινου, τη ΔΕΛΚΟΦ, που εδρεύει στον Κοπανό Νάουσας, στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου “Βέρμιο – Νάουσα”. Ομοίως, υπογράφτηκαν αντίστοιχα προγράμματα ενίσχυσης της προώθησης των εξαγωγών, φορέων άλλων περιοχών της χώρας, για προϊόντα όπως το...
...ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, τυρί, αυγά, μέλι -μελισσοκομικά προϊόντα, κρασί, ξύδι, μηλίτης, παραγωγή πρόβειου κρέατος, λαχανικά και άλλα.

Το πρόγραμμα προώθησης για την κομπόστα ροδάκινου, ανέρχεται στα 2.050.720 ευρώ.
Τα προγράμματα προώθησης αποτελούν σημαντικά και αποτελεσματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς ενδυναμώνουν το εξαγωγικό εμπόριο στις υφιστάμενες - παραδοσιακές αγορές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και δημιουργούν τις προϋποθέσεις επέκτασης σε νέες διεθνείς αγορές.

Τι νέο σε σχέση με αυτά, είναι ότι η εθνική συμμετοχή καταργείται για τα νέα προγράμματα προώθησης των αγροτικών προϊόντων, ενώ το ποσοστό συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται σε ποσοστό 70-80% (εσωτερική αγορά ΕΕ – τρίτες χώρες). Ειδικά για την Ελλάδα, το ποσοστό χρηματοδότησης αυξάνεται κατά 5% επιπλέον, λόγω της χρηματοδοτικής συνδρομής που λαμβάνουμε ως χώρα. Όπως ανέφεραν αρμόδιοι παράγοντες στο troika24, επιδίωξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,μέσω του οποίου “τρέχει” το πρόγραμμα, είναι να ενθαρρύνει της συμμετοχή στο μέτρο της “προώθησης” μεγάλων συνεργατικών σχημάτων, ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη αντιπροσωπευτικότητα και η 'επιθετική' προβολή των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας, στις διεθνείς αγορές.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΛΚΟΦ



Η ΔΕΛΚΟΦ, όπως γράψαμε στην αρχή, είναι ο φορέας που θα εκτελέσει το πρόγραμμα προώθησης της ελληνικής κομπόστας ροδάκινου, στις αγορές της Σιγκαπούρης και της Ινδονησίας.

Η ΔΕΛΚΟΦ ιδρύθηκε το 1999, με βάση το πρόγραμμα «Ενίσχυση Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Δικτύων ΜΜΕ» του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ίδρυση clusters – συστάδων επιχειρήσεων. Ο κλάδος της κονσερβοποίησης φρούτων, πρωτοπόρος και εξωστρεφής, αξιοποίησε αυτή την ευκαιρία δημιουργώντας ένα οριζόντιο δίκτυο το οποίο, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από το νόμο, ενεργεί προς τα συμφέροντα του συνόλου. Σήμερα, είναι το μόνο δίκτυο που έχει επιβιώσει από όσα είχαν ιδρυθεί τότε, αποδεικνύοντας τη δυναμικότητα τόσο του κλάδου όσο και της ίδιας της εταιρείας.

Η ΔΕΛΚΟΦ ασχολείται με την ποιότητα και τη διασφάλιση των προϊόντων μας, την προώθηση της ελληνικής κομπόστας, την ανάδειξη της διατροφικής αξίας και της ποιότητας της, την αντιμετώπιση των προστατευτικών φραγμών στο ελεύθερο εμπόριο εναντίον των προϊόντων μας, την έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων, τη μελέτη των κοινών προβλημάτων και την προώθηση λύσεων.
Το Δίκτυο έχει τη νομική μορφή Ανώνυμης Εταιρείας. Στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 40.000 τετραγωνικών μέτρων, στον Κοπανό Νάουσας (πρώην εργοστάσιο Βέρμιο-Νάουσα), στην καρδιά της σχετικής με το ροδάκινο παραγωγικής και μεταποιητικής δραστηριότητας, ενώ διαθέτει διαπιστευμένο κατά τον Ε.ΣΥ.Δ. εργαστήριο χημικών αναλύσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου