Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Τροφή για σκέψη... με αφορμή προσφυγικά μαγειρέματα

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές Παρασκευή στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τους Πρόσφυγες να μαγειρεύουν παραδοσιακές συνταγές από τις περιοχές τους, έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τον κόσμο και μπορεί να αποτελέσει ένα "νόστιμο concept", προσέγγισης της ημαθιώτικης καθημερινότητας με το προσφυγικό, που άνετα μπορεί να υλοποιηθεί στην περιοχή μας. Έγινε προχθές στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα με πρόσφυγες - σεφ από την Αλεξάνδρεια. Γιατί όχι, να γίνει στην Ημαθία και μια παρόμοια εκδήλωση. Σεφ έχουμε, φορείς έχουμε. Και για να...
...είμαστε ειλικρινείς, ο πρώτος φορέας που μας έρχεται στο νου, για να αναλάβει την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού, είναι η Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης Αλεξάνδρειας, που τόσα έχει προσφέρει στο ζήτημα αυτό και πρόσφατα είχε την πρωτοβουλία για την επίσκεψη ομάδας προσφυγόπουλων στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Άλλωστε όπως γράψαμε, στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, “δικοί “μας πρόσφυγες-σεφ μαγείρεψαν, καθώς είναι από αυτούς που φιλοξενούνται στο Κέντρο της Αλεξάνδρειας. Η Ομα.Δ. Α. σίγουρα έχει κι άλλα να κάνει, όμως θα μπορούσε να το εντάξει κι αυτό στις πρωτοβουλίες της, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αλλά και φορείς της Αλεξάνδρειας και της Ημαθίας, που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν και έχει ήδη άριστες σχέσεις μαζί τους (με από κοινού δράσεις, στο θέμα των προσφύγων). Τροφή για σκέψη...


Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Σε σχέση με την εκδήλωση της Παρασκευής, όπου πρόσφυγες από τους καταυλισμούς της Βόλβης και της Αλεξάνδρειας, μαγείρεψαν παραδοσιακά πιάτα της περιοχής τους, μπροστά στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, να αναφέρουμε και τα εξής:


Συμμετείχαν οκτώ σεφ – πρόσφυγες, τέσσερις Γιαζήδες από το Ιράκ και τέσσερις Άραβες από τη Συρία, που μαγείρεψαν tawa (λαχανικά), quzi με tikka (μοσχαρίσιο κρέας), τα γνωστά φαλάφελ (μπιφτέκια λαχανικών) και kubeh (κεφτέδες).

Η εκδήλωση είχε τον τίτλο “Το φαγητό ενώνει τους ανθρώπους και με τους πρόσφυγες” (Food uniting People - #With Refugees) και τη διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Β. Ελλάδα, Βασίλης Μίγκος ανέφερε χαρακτηριστικά, προλογίζοντας την έναρξη: “Σήμερα θα γευτούμε Ανατολή. Θέλουμε να δείξουμε, πόσο έντονος είναι ο ρόλος που παίζει το φαγητό, στην κουλτούρα κάθε λαού και παράλληλα πόσο κοινά στοιχεία μπορούμε να βρούμε, μέσα από αυτά, τα γευστικά ταξίδια και να ανακαλύψουμε ότι γενικά μεταξύ των πραγμάτων, που μπορούν να μας ενώσουν ως ανθρώπους, είναι και το φαγητό”.
Άδικο έχει;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου