Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Έξοδος 1826: "Ficiori di Samarina..."

Η ιστορία των “παιδιών” της Σαμαρίνας, των μαχητών που έφυγαν από το χωριό τους, για να βοηθήσουν στην άμυνα του πολιορκημένου Μεσολογγίου, το έτος 1826, “ζωντανεύει” στη μεγάλη οθόνη, μέσα από μια φιλόδοξη κινηματογραφική δημιουργία, του Βασίλη Τσικάρα, με τίτλο “Έξοδος 1826”. Έχοντας ήδη κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα, η ταινία από σήμερα θα προβάλλεται και στη Βέροια, στον κινηματογράφο “Σταρ”. Το έργο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, που σχετίζονται και με το δημοτικό τραγούδι “Παιδιά της Σαμαρίνας” (γράφουμε στη συνέχεια για την αληθινή ιστορία) και περιγράφει την...
...περιπέτεια, μιας ομάδας 120 ανδρών, Βλάχων από τη Σαμαρίνα, οι οποίοι έσπευσαν να ενισχύσουν την άμυνα του Μεσολογγίου, από την πολιορκία των Τούρκων και επιχείρησαν, μαζί με τους υπόλοιπους υπερασπιστές, την ηρωική έξοδο

Η σκηνοθεσία και το σενάριο της ταινίας, είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης και Μαρία Ανδρούτσου. Στην ταινία εμφανίζονται και τέσσερις Βεροιώτες (Βλάχοι βεβαίως...). Ο γνωστός διαιτολόγος Θανάσης Τόπης, που άφησε για λίγο το γραφείο και συμμετείχε στα γυρίσματα, μαζί με τα παιδιά του και ο Δημήτρης Κύρτσος (η φωτογραφία τους, από το veriotis.gr).

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ...
Η υπόθεση του έργου, ξεκινά λίγο πριν την Έξοδο του Μεσολογγίου, όταν ο Σαμαρινιώτης καπετάνιος, Μίχος Φλώρος, επιστρέφει στη Σαμαρίνα, για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι, συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα που μάχεται εκεί, στη “ντάπια” (προμαχώνα) του στρατηγού Δημήτρη Μακρή. Με τη βοήθεια του φίλου του, Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν για να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Την ίδια ώρα, η ξαφνική φυγή των αντρών, αρχίζει να βάζει σε ανησυχία, όλη τη Σαμαρίνα. Στο μεταξύ, ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας, Σερβάν, ετοιμάζονται για την τελική επίθεση, στο Μεσολλόγι.

... ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ... ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΝΑΣ

Η ταινία όντως βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Το troika24 σας περιγράφει παρακάτω, την αληθινή ιστορία, που έγινε η αιτία για να γραφτεί το διάσημο τραγούδι “Παιδιά της Σαμαρίνας”.

Το 1826 μια ομάδα Βλάχων μαχητών από τη Σαμαρίνα, όπως και άλλες ομάδες Ελλήνων από διάφορες περιοχές, συμμετείχε στην άμυνα του Μεσολογγίου, κατά την πολιορκία της πόλης από τους Τούρκους. Η ομάδα των Σαμαριναίων αποτελούνταν από 120 μαχητές, με αρχηγό τον οπλαρχηγό Μίχο Φλώρο και τοποθετήθηκε στην “ντάπια” (προμαχώνα) του οπλαρχηγού Δημήτρη Μακρή (στην αριστερή πλευρά του τείχους). Όταν έγινε η Έξοδος, ο σχεδιασμός των πολιορκημένων προέβλεψε να βγουν πρώτοι, αυτοί που ήταν περισσότερο “σκληροί” μαχητές, ώστε να δημιουργήσουν ρήγμα στην πλευρά των Τούρκων και να επωφεληθούν οι υπόλοιποι, για τη διαφυγή. Ανάμεσά τους ήταν και η ομάδα των ανυπότακτων Βλάχων από τη Σαμαρίνα. Που όπως λένε αυτοί που κατέγραψαν τα γεγονότα, από ένα γιαταγάνι κρατούσαν σε κάθε χέρι κι είχαν ακόμη ένα, ανάμεσα στα δόντια.

Στην Έξοδό τους, οι Τούρκοι τους αποδεκάτισαν...
Από τους 120, σώθηκαν μόνο οι 33, ενώ ο καπετάνιος τους, ο Μίχος Φλώρος, βαριά τραυματισμένος και ετοιμοθάνατος, έδωσε στα παλικάρια του, την τελευταία εντολή...

Κι εσείς παιδιά, μωρέ κλεφτόπουλα.
Παιδιά της Σαμαρίνας, μωρέ παιδιά καημένα.
Αν πάτε πάνω στα βουνά,
ψηλά στη Σαμαρίνα
τουφέκια να μη ρίξετε.
Τραγούδια να μην πείτε...
Κι αν σας ρωτήσει μωρέ η μάνα μου,
η δόλια η αδερφή μου,
μην πείτε, πως εχάθηκα,
πως είμαι σκοτωμένος
Μα πείτε πως παντρεύτηκα 
πήρα καλή γυναίκα...”.


Οι Σαμαριναίοι που σώθηκαν, γύρισαν στο χωριό και έφεραν το κακό μαντάτο. Μάλιστα τα παλικάρια του καπετάν Φλώρου, λέγεται πως έγραψαν τα λόγια αυτά, σε μια φουστανέλα, για να μην χαθούν. Αυτά τα λόγια, αρχικά έγιναν μοιρολόι για τους Βλάχους. Αργότερα το εξέλιξαν με όργανα και το μετέτρεψαν σε ύμνο !!!

... "Ficiori di Samarina, more ficiori maratsî..."

Σε ανάμνηση αυτού του ηρωικού γεγονότος, κάθε χρόνο, η Σαμαρίνα παίρνει μέρος στις εκδηλώσεις Μνήμης της Εξόδου του Μεσολογγίου. Μάλιστα τοποθετήθηκε και μνημείο στον Κήπο των Ηρώων, στη μνήμη των Σαμαριναίων πεσόντων.

Σ' αυτή την ιστορία, αναφέρεται και η κινηματογραφική ταινία “Έξοδος 1826”, που από σήμερα θα προβάλλεται και στον κινηματογράφο “Σταρ” της Βέροιας, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 8 Μαρτίου, σε μία καθημερινή προβολή, στις 7,30 το απόγευμα.
(πληροφορίες: 2331022373)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου