Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Η Νέα Δημοκρατία Ημαθίας, για την Ημέρα της Γυναίκας

Από την ΝΟΔΕ Ημαθίας και την υπεύθυνη τομέα γυναικών κ. Σταυρούλα Γιαννούτσου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ανακοινώνονται τα εξής:

Η 8η Μαρτίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως Ημέρα της Γυναίκας για να τιμήσει τους αγώνες των γυναικών για ισότητα και αξιοπρέπεια. Καθιερώθηκε με αφορμή μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας από γυναίκες εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας που έγινε πριν ακριβώς 160 χρόνια στη Ν. Υόρκη ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η Ημέρα της Γυναίκας γεννήθηκε από τις διεκδικήσεις των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς και δικαίωμα ψήφου. Κάθε γυναίκα που μορφώνεται, που εργάζεται, που έχει δημόσιο λόγο, που απολαμβάνει ίσα δικαιώματα σε θεσμικό επίπεδο και που έχει τη δυνατότητα να διαβάζει αυτό το κείμενο, δεν πρέπει να ξεχνά ότι κάποιες γυναίκες αγωνίστηκαν και πέθαναν για αυτό.

Όμως οι αγώνες για την ισότητα δεν σταματούν, καθώς ακόμα και σήμερα αυτή παραμένει ένα στόχος που δεν έχει επιτευχθεί. Σε πρακτικό επίπεδο οι γυναίκες παραμένουν ευάλωτες στις διακρίσεις, τη βία και την εκμετάλλευση, ενώ σε κάθε περίοδο κρίσης είναι αυτές των οποίων τα δικαιώματα πλήττονται πρώτα. Γι’ αυτό η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ημέρα διεθνής κινητοποίησης υπέρ της ισότητας των φύλων για την οποία χρειάζεται ακόμα δουλειά, αλλά και εορτασμός για τα όσα ήδη επετεύχθησαν.

Η ισότητα των φύλων είναι η βάση της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης και είναι προς όφελος γυναικών και ανδρών. Γι’ αυτό είναι σημαντική η πολιτειακή μέριμνα για προώθηση πολιτικών υπέρ της ισότητας, αλλά και οι δράσεις του καθένα και η καθεμίας από εμάς προς αυτόν τον στόχο σε καθημερινό, πρακτικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου