Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

新年快乐 - 生日快乐. Ξεκίνησε η χρονιά του... πετεινού. Εκδηλώσεις για την κινέζικη πρωτοχρονιά σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Όλο το πρόγραμμα

新年快乐 - 生日快乐 στα κινέζικα είναι ευχή και σημαίνει, Χρόνια Πολλά - Καλή Χρονιά.
Μπορεί, επισήμως, ο νέος χρόνος του παραδοσιακού κινέζικου ημερολογίου, να ξεκίνησε στις 28 Ιανουαρίου, όμως οι Κινέζοι μετανάστες, που βρίσκονται στον ευρύτερο βορειοελλαδικό χώρο, θα γιορτάσουν δημοσίως την παραδοσιακή πρωτοχρονιά τους, σήμερα Σάββατο στη...
...Θεσσαλονίκη. Φέτος είναι η χρονιά του Πετεινού.

Στη Θεσσαλονίκη και στη γύρω περιοχή, υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 2.500 Κινέζοι, κυρίως ασχολούμενοι με το εμπόριο, με καταστήματα ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ, με εμπόριο τροφίμων, με την εστίαση, ως εργάτες αλλά και ως επιχειρηματίες και αντιπρόσωποι εμπορικών οίκων. Στη πόλη μάλιστα, έχουν αρχίσει να δημιουργούν και τη δική τους... China Town (όπως αποκαλείται η περιοχή της οδού Αισώπου δίπλα από τα Δικαστήρια). Η περιοχή έχει ήδη στολιστεί με σημαίες της Ελλάδας και της Κίνας, καθώς και με τα γνωστά κόκκινα φαναράκια, τα οποία συμβολίζουν την καλή τύχη.

Καθώς φέτος είναι το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας – Κίνας, τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις της κινεζικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, τις υποστηρίζουν, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Διεθνής Έκθεση της πόλης (ΔΕΘ- Helexpo) οι οποίοι με τη συνεργασία της Κινεζικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ετοίμασαν ένα πρόγραμμα, με έντονη παραδοσιακή κινέζικη ατμόσφαιρα, ανοιχτό για όλο τον κόσμο. Σε αντίστοιχη εκδήλωση που οργανώθηκε πέρυσι, υπολογίζεται ότι συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περίπου 3.000 με 3.500 επισκεπτών, χωρίς να διαφημιστεί. Φέτος υπολογίσουν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις, σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - 事件

ΣΤΗΝ... CHINA TOWN

Από νωρίς, γύρω στις 11 το πρωί, θα στηθούν στους δρόμους της China Town της Θεσσαλονίκης, μεγάλες ψησταριές, όπου θα ψήνονται “παραδοσιακά” σουβλάκια και πανσέτες, για να προσφερθούν στον κόσμο, ο οποίος θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση να γιορτάσει μαζί με την κοινότητα την έλευση του 2017. Θα προσφέροντα βέβαια και εδέσματα της κινεζικής κουζίνας, όπως τα ραβιόλια dumplings και τηγανητό ρύζι και μακαρόνια noodles. Η εκδήλωση θα είναι πλαισιωμένη με μουσικές, τύμπανα , ενώ θα γίνει και παρέλαση Κινέζικων δράκων και επίδειξη Κουνγκ– Φου. Αντίστοιχα δρώμενα έχουν προγραμματιστεί και σε άλλα σημεία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΝΘ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που σχεδίασαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ-Helexpo, οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί από στην Πλατεία ΧΑΝΘ, όπου η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης θα παιανίσει τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Κίνας και θα γίνει έπαρση των δύο σημαιών, ενώ θα αποκαλυφθεί και το σύμβολο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Το μεσημέρι, από τη 1,00 έως τις 3,00, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας για το 2ο Ελληνοκινεζικό forum, παρουσία του πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρη και του δημάρχου Μαραθώνα και προέδρου της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, Ηλία Ψηνάκη.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
Από τις 4,00 έως τις 6,00 το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει η τελετή λήξης με παρέλαση κινέζικων δράκων, επίδειξη Κουνγκ – Φου και μουσικό πάρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου