Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Οριστικό: Το Νοέμβριο οι εκλογές στα Επιμελητήρια, «υπό το νέο νομοθετικό καθεστώς». ΤΕΛΟΣ για το Επιμελητήριο Ημαθίας, που συνενώνεται στο νέο "Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας"

Είναι οριστικό. Μεταξύ 5 Νοεμβρίου και 19 Νοεμβρίου 2017, θα διεξαχθούν τελικά, οι εκλογές Επιμελητήρια (που πήγαιναν από αναβολή σε αναβολή) και μέχρι τότε, παρατείνεται η θητεία των εκλεγμένων οργάνων των διοικήσεων τους. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ήδη κατατέθηκε και στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η κατάργηση, όλων των νομαρχιακών Επιμελητηρίων (και της Ημαθίας), που συνενώνονται σε ένα περιφερειακό (στην περιοχή μας, στο "Κεντρικής Μακεδονίας"). Το θέμα μόλις "έσκασε" και οι διάφοροι επιμελητηριακοί "παράγοντες" και τα διάφορα… "επιτελεία" είναι λογικό να πήραν… "φωτιά", οπότε αναμένουμε, οσονούπω και τις πρώτες αντιδράσεις…Πιο αναλυτικά, το θέμα έχει ως εξής…

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, "Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων και Ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις" και κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου "η υφιστάμενη επιμελητηριακή νομοθεσία χρήζει επικαιροποίησης για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις… Προς τούτο, και προκειμένου οι εκλογές των επιμελητηρίων να πραγματοποιηθούν υπό το νέο νομοθετικό καθεστώς που θα τα διέπει, και θα προωθηθεί άμεσα προς την ελληνική Βουλή, απαιτείται νέος προσδιορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής, που θα είναι συμβατός με την προωθούμενη τροποποίηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας".

Η νέα Καλλικρατική δομή των Επιμελητηρίων
Με βάση το σχέδιο του υπουργείου, τα Επιμελητήρια από 59 περιορίζονται μόλις στα 18.
Από ένα Επιμελητήριο θα διαθέτουν οι περιφέρειες: Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης. Η τροποποίηση αυτή, οδηγεί σε κατάργηση και του Επιμελητηρίου Ημαθίας, που θα "συγχωνευθεί" στο νεοσύστατο Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας.

Δύο Επιμελητήρια θα διαθέτει η Θεσσαλονίκη, δύο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) και τρία Επιμελητήρια η Περιφέρεια Αττικής (δύο στην Αθήνα και ένα στον Πειραιά)

Για το Βόρειο Αιγαίο προβλέπεται ένα ενιαίο Επιμελητήριο και κατάργηση των τριών νησιωτικών, Λέσβου, Χίου και Σάμου

Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη νέα δομή τα Επιμελητήρια θα καταστούν πιο αποτελεσματικά ως προς την παροχή υπηρεσιών (ανταποδοτικών ή μη) έναντι των επιχειρήσεων μελών τους και γενικότερα της επιχειρηματικότητας

Επίσης, αναφέρεται ότι "θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσω της ομογενοποίησης δράσεων, όπως π.χ. της εξωστρέφειας και της συμμετοχής σε εκθέσεις, αλλά και παρεμβάσεων στην πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση".  
Στόχος είναι η συμμετοχή εκπροσώπων των Επιμελητηρίων στη λήψη αποφάσεων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου