Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Η αλήθεια για τη φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχεία. Με αφορμή την περίπτωση της Βέροιας, το troika24 κάνει ρεπορτάζ, για τις τιμές που ισχύουν και τον χρόνο διαμονής, τις παροχές που προβλέπει μια σύμβαση και τους λόγους που οι επιχειρηματίες ξενοδόχοι, το βλέπουν και ως “λύση” στα σοβαρά προβλήματα του κλάδου

Η κάθετη πτώση της κίνησης στους επισκέπτες και στις διανυκτερεύσεις, σε συνδυασμό με τα μεγάλα έξοδα λειτουργίας, την αβάσταχτη φορολογία, τον εξοντωτικό ΕΝΦΙΑ και την οικονομική κρίση να μην έχει σταματημό, είναι οι λόγοι που αναγκάζουν πολλούς ξενοδόχους, να πουν το “ναι”, στο ζεστό χρήμα που πληρώνουν, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και διάφορες ΜΚΟ, για να νοικιάσουν σε πρόσφυγες τα δωμάτια των ξενοδοχείων τους. Και κυρίως υπάρχει ένα...
...ιδιαίτερο “κίνητρο” ή αν θέλετε, μια μεγάλη “πολυτέλεια”. Στη μίσθωση του ξενοδοχείου, δεν εμπλέκεται η ελληνική γραφειοκρατία, ούτε το ελληνικό δημόσιο. Η πληρωμή γίνεται από κονδύλια του εξωτερικού (πρόγραμμα ΟΗΕ κλπ) και εξοφλείται αμέσως και cash. Δηλαδή “μετρητά”....

Η πρόσφατη συμφωνία γνωστού ξενοδοχείου της Βέροιας, να νοικιάσει τους χώρους του, για περίπου 140 πρόσφυγες, που ήδη μεταφέρθηκαν εκεί, από τη Θεσσαλονίκη, δεν είναι η μόνη τέτοια περίπτωση, στην περιοχή μας. Και εάν δεν αλλάξει κάτι στον χώρο και στην αγορά, ανάλογες περιπτώσεις θα εμφανιστούν και αλλού. Τα χρήματα που θα εισπράξει ένας επιχειρηματίας, νοικιάζοντας το ξενοδοχείο του σε πρόσφυγες, μπορεί να μην είναι “θησαυρός”, είναι όμως σίγουρα μια “σανίδα σωτηρίας”, για να κυλήσει ο χρόνος, να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και να μην οδηγηθούν οι μονάδες τους, ακόμη και στο κλείσιμο. Αυτή είναι η κατάσταση στο χώρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στην έντονα τουριστική περιοχή της Βασιλίτσας Γρεβενών (χιονοδρομικό κέντρο, οργανωμένος χειμερινός και θερινός τουρισμός κλπ), έξι ξενοδοχεία, αντιμετώπισαν ως “λύση επιβίωσης” το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων και νοίκιασαν τις μονάδες τους σε πρόσφυγες. Αντίστοιχες περιπτώσεις καταγράφονται και σε ξενοδοχεία παραθαλάσσιων περιοχών, στην Πιερία, στα Καμένα Βούρλα, ακόμη και στη Χαλκιδική, ενώ κατά δεκάδες, νοικιάζονται σε πρόσφυγες, ξενοδοχεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας και άλλων μεγάλων πόλεων.

Δεν είναι μόνο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που αναζητά διαθέσιμα ξενοδοχεία και “κλείνει” τις συμφωνίες, για μίσθωση δωματίων σε πρόσφυγες. Είναι και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ελληνικές ή ξένες, που διαχειρίζονται απ΄ευθείας, κονδύλια για προγράμματα φιλοξενίας και προσωρινής διαμονής προσφύγων. Στη Βασιλίτσα για παράδειγμα, το πρόγραμμα “έτρεξε” η ΜΚΟ Praksis, αλλού εργάζεται για τον ίδιο σκοπό η ΜΚΟ Solidarity Now και άλλες οργανώσεις. Όλοι τους γνωστοί αλληλέγγυοι φορείς, με σοβαρή δράση και κυρίως έχοντες την εμπιστοσύνη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, της οποίας είναι απ΄ευθείας εταίροι, στην υλοποίηση των προγραμμάτων για τους πρόσφυγες.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ


Σύμφωνα με πληροφορίες για τις συμβάσεις που υπογράφουν οι Οργανώσεις αυτές, με τους ξενοδόχους, στα ξενοδοχεία δημιουργούνται “θέσεις φιλοξενίας για πρόσφυγες” και η πληρωμή είναι κατά άτομο και όχι κατά δωμάτιο. Η σύμβαση προβλέπει ρητά, ότι η φιλοξενία στην περιοχή είναι “προσωρινή” στο πλαίσιο του χρόνου προετοιμασίας που απαιτείται, για την εν συνεχεία μετεγκατάστασή τους, σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για κάθε πρόσφυγα προβλέπεται η πληρωμή ποσού 20 ευρώ ανά ημέρα. Παράλληλα με τη διαμονή, στη σύμβαση προβλέπεται ότι στους πρόσφυγες, το ξενοδοχείο θα προσφέρει διατροφή πρωί – μεσημέρι - βράδυ, πακέτο με είδη προσωπικής υγιεινής, ακόμα και χώρος για ενημερωτικές εκδηλώσεις, για ιατρική περίθαλψη και για παροχή νομικών συμβουλών.


 Και όπως γράψαμε στην αρχή, στη μίσθωση του ξενοδοχείου, δεν εμπλέκεται η ελληνική γραφειοκρατία, ούτε το ελληνικό δημόσιο. Η πληρωμή γίνεται από κονδύλια του εξωτερικού (πρόγραμμα ΟΗΕ κλπ) και εξοφλείται αμέσως 

Συνήθως οι συμβάσεις που υπογράφονται είναι τετράμηνες ή και δίμηνες, με δυνατότητα χρονικής επέκτασης (αρχικά ακόμη και για συν ένα χρόνο), ενώ προβλέπονται τακτικοί έλεγχοι, για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι όροι της σύμβασης και να ελεγχθούν οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου