Την επόμενη ημέρα, από τη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη, με τον Γιάννη Δραγασάκη, αρχίζουν να σκέφτονται οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, που αποφάσισαν να εξαντλήσουν μια ακόμη δυνατότητα επικοινωνίας με την κυβέρνηση, αυτή τη φορά ελπίζοντας ότι θα “ακουστούν” δια μέσου του αντιπροέδρου της. Έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει την προετοιμασία της συνάντησης, μετά από πολύωρες ζυμώσεις και συνεργασίες μεταξύ τους (και με όσους συντάσσονται στο πλευρό τους), η συντονιστική επιτροπή έχει ...
... ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης και είναι αποφασισμένη να μην παρεκκλίνει, αλλά να το παλέψει με σοβαρότητα.Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα εκπροσωπηθούν στη συνάντηση της Τετάρτης, από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεών τους, δεν είχαν αυτοσκοπό τη δημιουργία προβλημάτων και εντυπώσεων. Μοναδικός σκοπός τους, ήταν να δοθούν άμεσες και εφικτές λύσεις, σε βασικά ζητήματα επιβίωσης του κλάδου τους, του πρωτογενούς αγροτικού τομέα, όπως είναι το υπερβολικά υψηλό κόστος παραγωγής, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, η αξιοπρεπής διάθεση της παραγωγής. Κι αυτός είναι ο λόγος, που “παρέταξαν” τα τρακτέρ τους, σε λίγα αλλά “δυνατά” μπλόκα, σε καίρια σημεία, ώστε να γίνει έντονα αισθητός ο αγώνας τους, όμως χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα, σε ευρύτερες περιοχές.
Στη φιλοσοφία αυτού του αγώνα, συνταυτίστηκαν, αγρότες από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), με μπλόκα στον Προμαχώνα (τελωνείο Ευζώνων), στα “Πράσινα Φανάρια” (περιοχή αεροδρομίου “Μακεδονία”) και τελευταία στο Χέρσο Κιλκίς (τελωνείο Δοϊράνης).
Σε αυτές τις κινητοποιήσεις, συμμετέχει και ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας (μπλόκο Νησελίου). Σύλλογος ο οποίος, μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Γιαννιτσών, ξεκίνησε την προσπάθεια συντονισμού των αγροτών και των φορέων τους, σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας. Με αποτέλεσμα, να υπάρχει σήμερα συγκροτημένη, η συγκεκριμένη συντονιστική επιτροπή, στην οποία εκπροσωπούνται αγροτικοί φορείς (σύλλογοι και συνεταιρισμοί) και από τους οκτώ (8) Νομούς της Περιφέρειας.
Αυτή η συντονιστική επιτροπή, στο πλαίσιο της δράσης της, ήλθε σε επικοινωνία και με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας μια συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και μέσω αυτής της οδού, αναγνωρίζοντας ως αμετάβλητο το βεβαρυμένο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα ,“κλείστηκε” η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, προκειμένου να επιδιωχθεί ένα τάχιστο αποτέλεσμα, για την επίλυση των καίριων αιτημάτων της αγροτικής κινητοποίησης.
Η συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής, των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Γιάννη Δραγασάκη, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη (15 Φεβρουαρίου), ώρα 3,00 το απόγευμα, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και στελεχών των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σήμερα είναι προγραμματισμένο να οριστούν τα μέλη της αντιπροσωπείας, που θα μεταβεί στην Αθήνα και αναμένεται να συμμετέχει και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Τάσος Λιολιόπουλος, ενώ πέρυσι, σε αντίστοιχη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, συμμετείχε ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Μεσσαλάς (μέλος του ΔΣ σήμερα). Αμφότεροι, έχουν καίρια συμμετοχή, στο σύνολο της κινητοποίησης των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας και του συντονισμού της. Το ίδιο και άλλα πρόσωπα από τη Χαλκιδική, την περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα Γιαννιτσά, την περιοχή των Σερρών, της Πιερίας, του Νομού Κιλκίς και πολλών ακόμη περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας. Άλλωστε κοινή είναι η αντίληψη, όλων αυτών των εκπροσώπων, ότι η δράση και η συμμετοχή, πρέπει να είναι συλλογική, χωρίς "προβαδίσματα" και αγροτοπατέρες.
Έτσι και τώρα, κοινή στάση όλων, είναι η συνέπεια σε κάθε στιγμή του αγώνα, συνεχώς, πριν και μετά τη συνάντηση της Τετάρτης, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι δεν κουράστηκαν να αγωνίζονται για τα αιτήματά τους, αφού πρόκειται για την επιβίωσή τους.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ (ΜΠΛΟΚΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ)
Στο μεταξύ, αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στην πλατεία Βάθης, πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο, στο οποίο δεν θα συμμετέχουν, όπως ανακοίνωσαν, οι αγρότες που εκπροσωπούνται από τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας.
Αντίθετα, δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας, ενώ κεντρικό συντονιστικό και οργανωτικό, στο συλλαλητήριο, έχει και ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και μέλος της γραμματείας της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συσπείρωσης. Ταυτόχρονα φαίνεται να είναι κι ένας από τους λόγους, που πολλοί εκπρόσωποι αγροτών, χαρακτηρίζουν το αυριανό συλλαλητήριο της Αθήνας, από "κίνηση εντυπώσεων" μέχρι και "κομματική φιέστα". Επίσημα, ο φορέας διοργάνωσης του συλλαλητηρίου είναι η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και τα αιτήματα είναι κι εδώ, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής, η διάθεση των προϊόντων κλπ
Σε σχέση με την Ημαθία, μεταξύ αυτών που συντάσσονται σήμερα με την “γραμμή Μπούτα” φέρονται και οι εκπρόσωποι των αγροτών της Βέροιας (μπλόκο Κουλούρας). Πέρυσι τέτοια περίοδο, βασικό λόγο εκ μέρους των αγροτών της Βέροιας, είχε ο φορέας με την επωνυμία “Πρωτοβουλία Αγροτών”. Φέτος, ο φορέας αυτός, δεν είναι ενεργός και στη θέση του, για την περιοχή, δραστηριοποιείται κυρίως, ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας (με πρόεδρο τον Τάσο Χαλκίδη), που δεν συμμετέχει στη συντονιστική των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΟΤΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ
Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενη ανάρτησή μας, ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας δεν αλλάζει άποψη και δεν θα συμμετέχει, ούτε στη συνάντηση με τον Γιάννη Δραγασάκη, ούτε θα συμμετέχει στο αγροτικό συλλαλητήριο, που αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Ο Σύλλογος της Νάουσας, ήταν μεταξύ των 15 αγροτικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα, που στις 4 Ιανουαρίου 2017 συναντήθηκαν στην Αθήνα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου όπου τέθηκαν και συζητήθηκαν τα βασικά ζητήματα που απασχολούν, τον αγροτικό χώρο. Επί των θεμάτων αυτών, περιμένει απαντήσεις.
Το σχετικό ρεπορτάζ, για τη στάση του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας και τα αιτήματα που και εκ μέρους του, τέθηκαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μπορείτε να τα διαβάσετε ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου