Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Η ιστορία της Τσικνοπέμπτης, οι φήμες ότι κατάγεται από το... Ρουμλούκι, το ξεφάντωμα του low budget χοιρινού, οι δήθεν fusion «γωνιές» της Βέροιας και το πολιτικό… «πουσαγόριμου» της ημέρας

Η ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ είναι γιορτή, κάτι σαν ετήσιο... greek BBQ, μια... fête traditionnel του απανταχού ελληνισμού, που το ξεκίνημά της, είναι χαμένο στα βάθη του χρόνου. Κανείς δεν ξέρει πότε ξεκίνησε και φήμες που διαδίδουν γνωστοί "ινστρούχτορες" της ψησταριάς του Βάλτου, ότι η προέλευση του εθίμου, ξεκίνησε τάχα από το... Ρουμλούκι, είναι αβάσιμες. Είναι γνωστό ότι η περιοχή του Ρουμλουκιού, έχει "άσσους" στο... "ψηστήρι" και εγνωσμένους "ψήστες", όμως οι λαογράφοι της κατηγορίας του "λουκάνικου" και της "παντσέτας", μάλλον θέλουν να κάνουν διαχείριση τάσεων, σε σχέση και με τη "γουρονοχαρά" κι εκεί ίσως τα μπερδεύουν. Για να μη χαλάμε όμως χατίρια, ως troika24, θα...
...μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι, επειδή παραδοσιακά και η Τσικνοπέμπτη, ανήκει στις γιορτές που εκ παραδόσεως, ανήκουν στα γαστριμαργικά ξεφαντώματα του low budget χοιρινού (like), θα την εντάξουμε στην ίδια κατηγορία με τις… γουρνοχαρές. 

Με άλλα λόγια, πάλι υπαίθριες ψησταριές, με τους «πρωταγωνιστές» της τοπικής πολιτικής, να κάνουν «γύρα», χειραψίες, να προσφωνούν «αρχηγέ μου», «πουσαγόριμου», «έλα μεγάλε» και άλλα παρόμοια , να προσποιούνται ενθουσιασμούς almost δακρύων, που δήθεν είχαν χρόνια να δουν τον τάδε αλλά και να μην αναλώνουν πολύτιμο χρόνο, με «άκροκους» απομακρυσμένοι με τη φράση «θα τα πούμε, θα τα πούμε…» και άλλα γνωστά.

Βέβαια, την άποψη ότι η Τσικνοπέμπτη, είναι της κατηγορίας του low budget χοιρινού, έχουν βαλθεί να καταρρίψουν, κάποιες fusion τσιπουρο-gourmet "γωνιές" της Βέροιας, που τέτοιες ημέρες, τη "βλέπουν" κάτι σαν το… Le Maurice, στο Παρίσι (si tu vois ce que je veux dire) ή σαν το Masa στη Νέα Υόρκη (you know...). Περί ορέξεως, θα μας πείτε. Θα συμφωνήσουμε.

Anyway, η Τσικνοπέμτη είναι "επέτειος" που γιορτάζεται πάντα 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την δεύτερη Πέμπτη δηλαδή των Αποκριών και το βασικό concept της ημέρας, κινείται ανέκαθεν, σε ρυθμούς "φάτε πιείτε μωρέ αδέλφια" διότι έρχεται και Σαρακοστή.

Εκκλησιαστικά, Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο τριώδιο είναι, η Απολυτή ή αλλιώς Προφωνή, η Απόκρεω και η Τυροφάγος).

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματούσε η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα (απόκρεω) ίσχυε η νηστεία, έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι ήταν γιορτινό. Ονομάζεται Τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το "δείπνο" (λέμε τώρα...) αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα. Εξ ου και το Τσικνο-Πέμτη.

Να προσθέσουμε τελειώνοντας ότι παραπλήσιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά κράτη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη) στη Γαλλία γιορτή που αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε περιοχές γαλλόφωνης κουλτούρας των ΗΠΑ, όπως η Νέα Ορλεάνη.

Σαν την Ελλάδα όμως, Τσικνοπέμπτη πουθενά.
Χρόνια Πολλά….
Troika24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου