Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση αγροτών με Δραγασάκη και κυβερνητικό κλιμάκιο. Δηλώσεις και των δύο πλευρών. Απογοήτευση με σκέψεις μέχρι και για αποχώρηση μπλόκων.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου (που είχε επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη) και της συντονιστικής επιτροπής αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα (Τετάρτη), στην Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι από το μπλόκο του Προμαχώνα, αποχώρησαν πριν ακόμη ολοκληρωθεί η συνάντηση, δηλώνοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους, για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ κι οι αγρότες από τις υπόλοιπες περιοχές δήλωσαν απογοητευμένοι, από την εξέλιξη της σύσκεψης.
Αναλυτικά:...


ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ - ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα, θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των μπλόκων, για να συζητηθούν μέχρι και αποχωρήσεις, για να εξεταστούν άλλες μορφές αγώνα.
Μια τέτοια απόφαση, αναμένεται να ληφθεί από το μπλόκο του Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης (Πράσινα Φανάρια). Την αντίστοιχη απόφασή τους, αναμένεται ότι θα γνωστοποιήσουν αύριο και από άλλα μπλόκα, που σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, φαίνεται ότι τα τρία (Αεροδρόμιο, Προμαχώνας, Χέρσο) παραμένουν στην ίδια γραμμή.

Η ΑΠΟΨΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Δυσφορία εκφράζουν και μάλιστα έντονη, οι εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, για την εξέλιξη της σημερινής συνάντησης, που είχαν στο γραφείο του κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Για “ναυάγιο” των συζητήσεων, έκαναν λόγο, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης. “Εμείς τους θέταμε συγκεκριμένα ζητήματα, και μας απαντούσαν όπως μιλούν σε κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης” παρατήρησε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο του Προμαχώνα, ανέφερε: “Μας είπαν ότι ζούμε σε ένα πτωχευμένο κράτος. Το μόνο που θέλουν, είναι να παίρνουμε εμείς οι αγρότες και κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις και να τις φορολογούν”.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μετά τη σύσκεψη, δήλωσε, μεταξύ άλλων: “Οι υπουργοί είχαν προετοιμαστεί και μπορώ να εκτιμήσω ότι τα 2/3 των αιτημάτων είτε υλοποιούνται είτε ανέλαβαν οι υπουργοί να τα μελετήσουν για να βρουν λύση. Από την μεριά μου τους τόνισα ότι πέρα από αυτά τα άμεσα αιτήματα πρέπει να δούμε το μέλλον της αγροτικής οικονομίας. Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να επιβιώσει η γεωργία αλλά να γίνει ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση γενικότερα της χώρας. Πρέπει επομένως να πάμε σε έναν πρωτογενή τομέα ικανό να παράγει προϊόντα που να ικανοποιεί εσωτερικές ανάγκες και απευθύνεται στις παγκόσμιες αγορές. Βούληση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Αιτήματα, ιδέες, προτάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε πάντα στις δυνατότητες που έχουμε”.

Και συνέχισε:
“Κάλεσα και τους αγρότες να σκεφτούν και να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από το πώς θα ενισχύσουμε τις μορφές συλλογικής οργάνωσης των αγροτών. Μια οικονομία με εξατομικευμένους αγρότες χωρίς μια φερέγγυα συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν έχει μέλλον. Επίσης, να συζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής των προϊόντων, επίσης να συζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, η εποχή της αγροτικής τράπεζας έχει τελειώσει, η κυβέρνηση κάνει ένα σημαντικό βήμα που είναι η κάρτα αγρότη αλλά αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν κι άλλες ιδέες, υπάρχουν και δυνατότητες για χρηματοδοτικά εργαλεία που να βοηθούν όχι μόνο τον νέο αγρότη αλλά ενισχύονται επενδυτικά σχέδια. Επιπρόσθετα να συζητήσουμε το θέμα της παραβατικότητας. Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε μόνο τις παράνομες ελληνοποιήσεις πρέπει γενικότερα να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα στον αγροτικό χώρο”.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ολοκληρώνοντας, εκτίμησε και τα παρακάτω: “Η εντύπωσή μου είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία της αντιπροσωπείας των αγροτών συνειδητοποιεί ότι τα προβλήματα έρχονται από μακριά, δεν είναι σημερινά και ότι με νηφάλιο διάλογο να βρούμε λύση. Όλα τα άλλα είναι για εντυπώσεις”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου