Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Μέχρι πότε μπορούν να γίνου οι εθνικές εκλογές με "λίστα"; Κάναμε το "σενάριο" και σας το παρουσιάζουμε

Θα κάνουμε μια υπόθεση… «εργασίας», σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και ειδικά όσον αφορά στην παράμετρο «εκλογές με λίστα ή με σταυρό». Για να το γράφουμε, κάτι πήρε το αυτί μας (και όχι μόνο...). Έχουμε και λέμε λοιπόν: Για να γίνουν εκλογές με «λίστα» και να μη χρειάζεται σταυρός για την εκλογή των βουλευτών, αλλά να εξαρτηθεί η εκλογή τους, από τη σειρά που θα έχουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, πρέπει να γίνουν εκλογές, μέχρι τέλη Μαρτίου 2017. Κι αυτό επειδή...
...σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν ξανα -προκηρυχτούν εκλογές, εντός 18μηνου από τις τελευταίες εκλογές, τότε οι εκλογές αυτές, γίνονται με «λίστα». Οι τελευταίες εθνικές εκλογές, έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2015, οπότε προσθέτουμε 18 μήνες και βγαίνει Μάρτιος του 2017. Ένα το κρατούμενο.

Πάμε παρακάτω…
Θα κάνουμε το «σενάριό» μας, υπολογίζοντας τα «ελάχιστα».
Εκλογές μπορεί να προκηρυχτούν και αύριο. Χαίρω πολύ…
Το ζητούμενο είναι, ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος, στον οποίο μπορεί να προκηρυχτούν οι εκλογές; Δηλαδή, μέχρι που μπορεί να το «τραβήξει» κάποιος (π.χ. ο κ. Τσίπρας) εάν θέλει να γίνουν οι εκλογές, με «λίστα»;

Σύμφωνα με το νόμο, οι εθνικές εκλογές πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ Κυριακή.
Συνεπώς, για να είμαστε εντός της προθεσμίας, για εκλογές με «λίστα», στο πιο «ελάχιστο» χρονικό διάστημα, πρέπει να υπολογίσουμε, πότε είναι η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Λοιπόν, η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, είναι στις 26 Μαρτίου 2017. Άρα μέχρι τότε, μπορούν να γίνουν εκλογές και να είναι με "λίστα"... Δύο το κρατούμενο.

Ο εκλογικός νόμος, προβλέπει ελάχιστη διάρκεια προεκλογικής περίοδου, τις 26 ημέρες.
Άρα, εάν από τις 26 Μαρτίου 2017, αφαιρέσουμε 26 ημέρες, φθάνουμε στις 28 Φεβρουαρίου 2016. Bingo!!!

Έχει λοιπόν περιθώριο, ο πρωθυπουργός (ποιος άλλος;) εάν θέλει να κάνει εκλογές με «λίστα», να τις προκηρύξει, ΤΟ ΠΟΛΥ μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2017.
Μετά.. «αντίο» , οι εκλογές θα γίνουν με «σταυρό».

Μη μας ζητάτε τώρα, να αναλύσουμε, ποιά διαφορά έχει εάν οι εκλογές γίνουν με λίστα ή με σταυρό και τι σημασία έχει...  Αυτά είναι εκλογικά ζητήματα … für anfänger.

Και σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε απορίες, κατάγεστε από την Ημαθία και θέλετε να μάθετε, τι σημασία έχουν όλα αυτά...

Σε περίπτωση που κινείστε πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Γιώργο Ουρσουζίδη
Σε περίπτωση που κινήστε πέριξ της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη
Σε περίπτωση που κινείστε πέριξ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ (ΠΑΣΟΚ δηλαδή…) μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Φώτη Καραβασίλη.

Για τα υπόλοιπα κόμματα, εκλογές με λίστα ή με σταυρό, δεν έχει σημασία, τουλάχιστον σε σχέση με τα πρόσωπα.

Όμως για τους χώρους που προαναφέραμε (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΜΣΥΜ-ΠΑΣΟΚ), έχει και παραέχει…


troika24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου