Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Έρχεται ρύθμιση “μπόμπα” για “κόκκινα” δάνεια του ΟΕΚ. Με γενναίο κούρεμα τόκων - προσαυξήσεων και πάνω από 240 δόσεις

Το πρόβλημα της μη καταβολής των δόσεων, από μεγάλη μερίδα δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που στα χρόνια που “μπορούσε” πήρε δάνειο κατοικίας και τώρα αδυνατεί να το πληρώνει (σοβαρό  πρόβλημα και στην Ημαθία, όπως και την ευρύτερη περιοχή μας) είναι υπαρκτό σχεδόν από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, η αρμόδια υπουργός εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και οι συνεργάτες της, έχουν ...
...αντιληφθεί πλήρως, το μέγεθος του προβλήματος, σχεδίασαν μια γενναία πρωτοβουλία για ρύθμιση των συγκεκριμένων “κόκκινων” δανείων και η υπουργός έχει λάβει το “πράσινο φως” από το Μαξίμου, για να προχωρήσει και να δώσει “σάρκα και οστά” στη ρύθμιση -ανάσα για δεκάδες χιλιάδες κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της ρύθμισης που ετοιμάζεται είναι να υπάρξει γενναίο “κούρεμα” τόκων και τυχόν προσαυξήσεων, αλλά και να ξεμπλοκάρει η διαδικασία αποπληρωμής, για να μπουν έσοδα στα ταμεία του ΟΑΕΔ, ο οποίος έχει απορροφήσει τον ΟΕΚ εδώ και μία πενταετία. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι να υπάρξουν συμφωνίες με δανειολήπτες, για διακανονισμό ακόμη και με πάνω από 240 δόσεις, ώστε η αποπληρωμή να ολοκληρωθεί ακόμα και σε πάνω από 20 έτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις προβολές εσόδων που έχουν γίνει, υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτό να εισπραχθούν από τον ΟΑΕΔ περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ, από δάνεια που σήμερα δεν αποπληρώνονται.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δάνεια του ΟΕΚ, τα λάμβαναν πολίτες με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, αλλά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι κ.α.. Η οικονομική κρίση, οδήγηση μεγάλη μερίδα αυτών των πολιτών (όπως και άλλων) να μην μπορούν να συνεχίσουν την καταβολή των δόσεων. Υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 73.000 οι δανειολήπτες από τους οποίους μόλις οι 20.000 συνεχίζουν να καταβάλλουν δόσεις αποπληρωμής των δανείων τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου