Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Σύμπτωση με διαφορά ενός... “σ”

Αξιοπρόσεκτη, παρ΄ολίγον “ταυτώνυμος” σύμπτωση, προκύπτει από το ρεπορτάζ γύρω από πρόσωπο που “πρωταγωνιστεί” σε περιστατικά, σχετιζόμενα και με τις προκλήσεις των Τούρκων, στην περιοχή των Ιμίων και με... βουλευτή του Νομού Ημαθίας.
Μην πάει το μυαλό σας, σε πολύπλοκα.
Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε...

Ανάμεσα στα πρόσωπα που αναφέρονται τις ημέρες αυτές, σε δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις, είναι κι ένας 89χρονος, εποχικός κάτοικος της περιοχής των Ιμίων (φωτο), ο Αντώνης Βεζυρόπουλος, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια πηγαινοέρχεται με τη βάρκα του, στην ελληνική ερημονησίδα και ταΐζει τα περίπου 50 κατσίκια, που διατηρεί εκεί. Πρόσωπο γνωστό στους Έλληνες στρατιώτες και λιμενικούς που περιπολούν στην περιοχή αλλά και τους Τούρκους που συχνά παραβιάζουν τον χώρο και σύμφωνα με δηλώσεις του, επιχείρησαν μέχρι και να τον απαγάγουν, κάποια στιγμή που προσέγγιζε τα Ίμια, για να φροντίσει τα ζωντανά του. Πρόσωπο που ανακάλυψαν και τα ΜΜΕ για να το προβάλουν τις ημέρες αυτές και να περιγράφουν τις ιστορίες του.

Για πολλούς Ημαθιώτες, λογικό είναι, το άκουσμα του επιθέτου, του Αντώνη Βεζυρόπουλου, να κατευθύνει τη σκέψη στον βουλευτή Ημαθίας, της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο, αν και υποθέτουμε ότι όλοι θα αντιληφθούν άμεσα, πως στα δύο ονόματα υπάρχει μια σημαντική διαφορά, μεταξύ ενός... γράμματος. Ενός “ζ” αντί ενός “σ” ή και το αντίθετο.

Είναι από τις περιπτώσεις που τις συναντάς συχνά, μεταξύ των ελληνικών ονομάτων αλλά και από τις περιπτώσεις που δεν περνούν απαρατήρητες, ειδικά εάν πρόκειται για πρόσωπα γνωστά και προβεβλημένα. Προφανώς και δεν υπάρχει κάποια συγγένεια (;) ενώ τα ονόματα δεν “ταιριάζουν” και γεωγραφικά. Το επίθετο Βεζυρόπουλος εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Καλύμνου (Δωδεκάνησα), στην Αττική και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη, ενώ το επίθετο Βεσυρόπουλος έχει έντονη τοπική προέλευση, από το Νομό Ημαθίας.

Σε κάθε περίπτωση, σε όσους αρέσκονται σε λεξιταυτίσεις, η περίπτωση δεν πέρασε στα απαρατήρητα, όπως και η σαφής διαφορά τους. Λογικό καθώς αμφότερες είναι επώνυμες. Όπως είναι και διαφορετικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου