Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Πήρε "φωτιά" το... Κορδελιό. Απομακρύνονται 72.000 πολίτες και εκκενώνεται η περιοχή, λόγω πολεμικής βόμβας που βρέθηκε θαμμένη σε βενζινάδικο


Αυτή τη φορά, στην κυριολεξία, πήρε "φωτιά" το Κορδελιό. Ή μάλλον, εκκενώνεται μια τεράστια περιοχή, 72 χιλιαδων κατοίκων, γύρω απο το Κορδελιό, για να μην πάρει φωτιά, το... Κορδελιό. Συγκεκριμένα: Μία γιγαντιαία επιχείρηση πρωτοφανής, για τα ελληνικά δεδομένα, θα στηθεί την Κυριακή στο Κορδελιό (Θεσσαλονίκη), για την απομάκρυνση πολεμικής βόμβας που βρέθηκε θαμμένη σε βενζινάδικο, στην οδό Νέα Μοναστηρίου 90.

Περιοχή σε ακτίνα 2 χλμ από το σημείο, θα πρέπει μέχρι τις 10 το πρωί της Κυριακής, να έχει εκκενωθεί και να απομακρυνθούν περίπου 72.000 κάτοικοι. Από την περιοχή Κορδελιού - Ευόσμου, θα απομακρυνθούν 62.000 πολίτες και από την περιοχή Αμπελοκήπων - Μενεμένης 10.000 πολίτες, ενώ δεν θα μετακινηθεί κόσμος από την περιοχή Δέλτα, καθώς ο οικισμός Αγία Σοφία είναι εκτός ζώνης εκκένωσης.

Τα σημεία συγκέντρωσης των κατοίκων που θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους, για όση ώρα διαρκέσει η εξουδετέρωση της βόμβας, έχουν προσδιοριστεί και θα ανακοινωθούν λεπτομερώς από τους δήμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βόμβα περιέχει 153 κιλά εκρηκτικών και οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση που θα εκραγεί, θα προκαλέσει ζημιές σε μεγάλη έκταση (ωστικό κύμα) και εάν αυτό γίνει σε κατοικημένη περιοχή, θα σημαίνει… ολοκαύτωμα. Κι αυτός είναι ο λόγος, της τεράστιας κινητοποίησης.


Από σήμερα, ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης από την Περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους Δήμους, ενώ σχεδιάστηκε αναλυτικός χάρτης, για να μπορεί κάθε πολίτης να δει εάν το σπίτι του είναι εντός της ζώνης που θα εκκενωθεί. Επιπλέον, θα λειτουργήσει και τηλεφωνικό κέντρο για να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες και θα ζητηθεί η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Εθελοντές και υπάλληλοι των δήμων θα φροντίσουν για την ενημέρωση των πολιτών με σημειώματα και χάρτες, που θα αναφέρουν και τα σημεία συγκέντρωσης σε κάθε δρόμο εντός της ζώνης εκκένωσης. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή αναστέλλεται την Κυριακή από τις 10 το πρωί και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, ζητείται η συνεργασία των πολιτών, ώστε να ειδοποιήσουν τους γείτονές τους ή τις αρχές σε περίπτωση που κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν. Οι κάτοικοι που δεν θα μπορέσουν να φύγουν με δικά τους μέσα από αύριο θα ενημερώνονται για τα δρομολόγια λεωφορείων του ΟΑΣΘ, των δήμων και των ΕΛΠΕ που θα συνδράμουν. Αύριο θα γίνουν γνωστά και στα σημεία που θα φιλοξενήσουν τους κατοίκους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Επί ποδός θα είναι το ΕΚΑΒ αλλά νοσοκομεία, για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και θα έχουν πρόβλημα μεταξκίνησης.

Η πυροσβεστική, η αστυνομία και η τροχαία θα ενημερώνουν τον κόσμο και θα αναλάβουν τη διαδικασία ρύθμισης της κυκλοφορίας και αποκλεισμού της ζώνης εκκένωσης.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπάρξει ενημέρωση για την άρση των μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου