Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Αρκούδα πάνω στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς

Μεγάλη κινητοποίηση προκάλεσε, το μεσημέρι της Κυριακής, στην Καστοριά, η εμφάνιση μια μικρής αρκούδας, σε περιοχή της λίμνης, στα περίχωρα της πόλης, σε σημείο που τα νερά είναι παγωμένα. Η θέα της αρκούδας, επάνω στα παγωμένα νερά, είχε ως αποτέλεσμα να στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης της, με αστυνομικούς, μέλη του «Αρκτούρου» και της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.«Βλέπαμε την αρκούδα που είναι μικρής ηλικίας, περίπου 3 χρονών, να παίζει με τα πουλιά και να κατευθύνεται όλο και προς την πόλη. Προσπαθήσαμε τότε να την τρομάξουμε με κροτίδες και κόρνες, φοβούμενοι πάντα μη τυχόν σπάσει ο πάγος και εγκλωβιστεί στα παγωμένα νερά» περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος του «Αρκτούρου» και της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο αρκουδάκι αντί να τρομάξει και να φύγει, λούφαξε στα καλάμια, ενώ όσο η ώρα περνούσε, μαζεύονταν στο σημείο όλο και περισσότερος κόσμος, που ήθελε να το δει από κοντά, εμποδίζοντας όμως την επιχείρηση απομάκρυνσής του.

«Τελικά, αφού καταφέραμε να διώξουμε πρώτα τον κόσμο, κατευθύναμε την αρκούδα προς το βουνό απ΄όπου και έφυγε ανηφορίζοντας, μετά από περίπου 4 ώρες… βόλτα στην λίμνη» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Υποτίθεται βέβαια πως είναι η περίοδος, κατά την οποία οι αρκούδες πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Κάτι που στην εποχή μας, στον πάλαι ποτέ ελληνικό βιότοπο της αρκούδας, μάλλον έπαψε να ισχύει. Διότι, διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως αυτοκινητόδρομοι, έχουν “εισβάλει” και διαταράξει τον βιότοπο της ελληνικής αρκούδας, με αποτέλεσμα, οι πιο τυχερές απλώς να κοιμούνται και να ξυπνούν, ακούγοντας κάποιον ύποπτο θόρυβο κοντά στη φωλιά τους, αφού εδώ που φτάσαμε, δεν είναι διόλου απίθανο μέχρι και να σκοντάψει κανείς πάνω σε μια αρκούδα, που βρίσκεται σε “χειμέρια” νάρκη.

Άσε που οι αρκούδες της Πίνδου και άλλων βουνών (Γράμμο, Βίτσι κλπ), δεν βρίσκουν πλέον τροφή στα δάση και στα οροπέδια που κατοικούν, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν όλο και πιο, σε χωριά και πόλεις. Διότι, το αρκουδάκι που εντοπίστηκε σήμερα, να “βολτάρει” πάνω στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς, μάλλον για φαγητό έψαχνε παρά ήθελε να παίξει κάνοντας πατινάζ...
(φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μπείτε στη σελίδα του Troika24 στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι 
Κάντε LIKE ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου