Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος εκλογής των Δημάρχων - Συγκριτικά στοιχεία για τον Δήμο Βέροιας.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού, υπήρχε μια αξιοπρόσεκτη αναφορά, σε σχέση με την Αυτοδιοίκηση.
Είχε πει, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας: “Το 2017 θα είναι και χρονιά σημαντικών αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με την ενίσχυση του ρόλου της, τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, την αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτών σε όλες τις βαθμίδες της”. Οι εξελίξεις οι οποίες τρέχουν τις ημέρες αυτές, για όσους ξέρουν να τις παρατηρούν και να τις αξιολογούν, κάνουν πιο συγκεκριμένα, αυτά που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, ειδικά στον τρόπο εκλογής των Δημάρχων, μέσω μια αλλαγής στον εκλογικό νόμο, που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να...

φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Μια αλλαγή που εάν τελικά τεθεί σε ισχύ, θα αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο, σε σχέση με την εκλογή του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου.

ΔΥΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει για το νέο σύστημα εκλογής Δημάρχων, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει προς εφαρμογή, άμεσα, θα έχουμε δυο ψηφοδέλτια, το ένα για τους υποψήφιους δημάρχους και το άλλο για όλους μαζί, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Ο δήμαρχος θα εκλέγεται, είτε με 42% της συνολικής ψήφου από τον πρώτο γύρο, είτε μέσω δεύτερου γύρου, μεταξύ των δύο πρώτων, με εκλογή όποιου από τους δυο πάρει τις περισσότερες ψήφους (στον δεύτερο γύρο).

Στατιστικά αυτό δείχνει σωστό, διότι ανάμεσα σε 3 υποψηφίους, αν κάποιος συγκεντρώσει το 42% στον πρώτο γύρο και άλλοι δυο πάρουν κάτι λιγότερο από 30% ο κάθε ένας, η λογική και οι πιθανότητες λένε ότι αυτός που πήρε το 42% θα εκλεγεί τελικά.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Θεωρία που τουλάχιστον σε σχέση με τον Δήμο Βέροιας, εν μέρη, αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές (2014), ο συνδυασμός του Κώστα Καραπαναγιωτίδη, ήλθε πρώτος την Α' Κυριακή (με 33,62 %), με τους άλλους συνδυασμούς να συγκεντρώνουν, ο καθένας, κάτω από 30 % και τελικά την Β' Κυριακή έχασε τις εκλογές, από τον “δεύτερο” Κώστα Βοργιαζίδη (που πήρε 54,10 % έναντι 45,90 % του Καραπαναγιωτίδη).

Κι ακόμη πιο χαρακτηριστικό, είναι αυτό που έγινε, στις εκλογές του 2010, όταν στην πρώτη Κυριακή, ήλθε πρώτος ο Λάζαρος Τζαβδαρίδης, με ποσοστό 45,60 % με δεύτερη την Χαρούλα Ουσουλτζόγλου (43,04 %) κι έχασε τελικά την εκλογή, με 51,33 % (Χαρούλα) έναντι 48,87 % (Λάζαρος).

Έχουμε λοιπόν ένα πρώτο σημαντικό στοιχείο, που είναι η εκλογή Δημάρχου με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Το δεύτερο όμως και πιο σημαντικό, είναι ο τρόπος εκλογής των δημοτικών συμβούλων. Για την εκλογή τους, θα υπάρχει ένα, ενιαίο ψηφοδέλτιο, χωρίς συνδυασμούς.

Κάτι που σημαίνει ότι από δω και πέρα θα μπορεί ο πολίτης να ψηφίζει προσωπικότητα και όχι απλά δήμαρχο, παράταξη, συνδυασμό ή κόμμα. Θα μπορεί να επιλέγει πρόσωπα που θεωρεί ότι θα κάνουν σωστή δουλειά, ανεξάρτητα από λίστες κομματικά υποστηριζόμενων ψηφοδελτίων.

Με λίγο λόγια, το τι μπορεί να κάνει ή όχι ο δήμαρχος από δω και πέρα δεν είναι συνάρτηση του αν έχει την πλειοψηφία ή όχι στο δημοτικό συμβούλιο (διότι μπορεί και να μην την έχει), αλλά αν θα συμφωνούν οι δημοτικοί σύμβουλοι, με αυτά που θέλει να κάνει. Διότι αν δεν συμφωνούν τότε θα πρέπει να τους πείσει, παρουσιάζοντας πρόγραμμα, μελέτες και ιδέες.

Για αλλαγές σε σύνθεση Καλλικρατικών Δήμων, ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί προθέσεις. Προφανώς εξετάζονται και άλλες παράμετροι, διότι και στο θέμα αυτό, φαίνεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Που σε ότι αφορά στο Νομό Ημαθίας, υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο, για το οποίο θα επανέλθουμε με ξεχωριστή ανάρτηση.



Μπείτε στη σελίδα του Troika24 στο Facebook

Κάντε LIKE ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου