Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

“Μπλόκο” στην εικονική “έναρξη” επιχείρησης σε Βουλγαρία, ΠγΔΜ, Κύπρο. Απόψεις λογιστών για τους κινδύνους, πρωτοβουλίες και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο στόχαστρο κυκλώματα που “στήνουν” εταιρείες κυρίως στη Βουλγαρία. Όλες οι λεπτομέρειες

“Μπλόκο” στις επιχειρήσεις που προχωρούν σε εικονική έναρξη εργασιών ή εικονική μεταφορά έδρας, στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, ΠγΔΜ, Ρουμανία, Κύπρο κ.α.) προκειμένου να ευνοηθούν από τους ιδιαίτερα χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, με εντατικούς φορολογικούς ελέγχους και διασταυρώσεις αλλά και με νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο και υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

Την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις γειτονικές χώρες προκειμένου να ελεγχθούν σε βάθος οι επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί ή μεταφέρει την έδρα τους τα τελευταία χρόνια.
Οι επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν να έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη γειτονική χώρα αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλα πρόστιμα.


Σε πρώτη φάση να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στην Ελλάδα από τις επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στις γειτονικές χώρες προκειμένου να διαπιστωθεί η δραστηριότητά τους και εν συνεχεία να ζητήσουν τη συνδρομή των ελεγκτικών αρχών στη γειτονική χώρα.
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΠΟΥ 
“ΣΤΗΝΟΥΝ” ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχουν κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα που «στήνουν» επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι, λογιστές και μεσίτες. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες παροχής υπηρεσιών και μικρές επιχειρήσεις που ενώ φαίνεται ότι έχουν την έδρα τους στη γειτονική χώρα στην πραγματικότητα ασκούν την επαγγελματική δραστηριότητά τους στην Ελλάδα. Έτσι, με τον τρόπο αυτόν φορολογούνται για τα κέρδη που αποκτούν στη Βουλγαρία με συντελεστή 10% αντί 29% που ισχύει στη χώρα μας.

Επιτήδειοι βλέποντας το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από επιχειρηματίες για μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδας, τους προσεγγίζουν μέσω Διαδικτύου ή με αποστολή email, διαφημίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που εξασφαλίζει η ίδρυση μιας εταιρείας στη Βουλγαρία και αναλαμβάνοντας με το αζημίωτο όλη τη διαδικασία.

Στα διαφημιστικά τους μηνύματα τονίζουν ιδιαίτερα τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές (εταιρικός 10% και 5% στα μερίσματα), τα φθηνότερα λειτουργικά κόστη, τη δυνατότητα virtual έδρας -δηλαδή η επιχείρηση δεν θα έχει τη δική της φυσική έδρα-, το χαμηλό λογιστικό κόστος.

Και όπως επισημαίνουν, “όλα τα παραπάνω σας προσφέρονται τελείως νόμιμα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Βουλγαρία ανήκει επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορείτε να κινείστε επιχειρηματικά διεθνώς με μειωμένο κόστος, αλλά μέσα στα ευρωπαϊκά πρότυπα”.

Όπως εξηγούν λογιστές, αυτό που παρουσιάζουν σαν μια “ιδανική” κατάσταση, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όσους ίδρυσαν ή προτίθενται να ιδρύσουν εταιρείες στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ένα νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για οποιοδήποτε φορολογικό έτος, εφόσον ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια του φορολογικού έτους βάσει των πραγματικών περιστατικών και των συνθηκών, λαμβανομένων υπόψη του τόπου άσκησης καθημερινής διοίκησης, του τόπου λήψης στρατηγικών αποφάσεων, του τόπου συνεδριάσεων των οργάνων διοίκησης και της συνέλευσης των εταίρων-μετόχων, του τόπου κατοικίας των μελών της διοίκησης και του τόπου κατοικίας των εταίρων ή μετόχων.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το φαινόμενο της φυγής ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες. Όπως αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός, σημαντικό μέρος αφορά πλασματικές μεταφορές καθόσον οι επιχειρηματικές δραστηριότητες παραμένουν στην Ελλάδα και δεν υφίστανται αλλαγές όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διοίκηση. Προφανώς, προσθέτει, πρόκειται για μη νόμιμες επιχειρηματικές πρακτικές που αποσκοπούν σε υπαγωγή σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και εκμεταλλεύονται με καταχρηστικό τρόπο τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της EE.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι ενώ προετοιμάζεται και σχετιζόμενη νομοθετική ρύθμιση. Επίσης, υφίστανται πρωτοβουλίες και σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να αποτραπεί ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών-μελών.

Αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες όπως η CCBR (Country By Country Report) που θα διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών-μελών και θα επιτρέψουν στις εθνικές φορολογικές αρχές να εντοπίζουν τα συστήματα της φοροδιαφυγής.


ΑΝΘΙΖΕΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τα capital controls καταγράφεται μεγάλη άνθηση στη δημιουργία εταιρειών και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κυρίως στη Βουλγαρία.

Το 2015 ιδρύθηκαν ή μετέφεραν την έδρα τους στη Βουλγαρία περίπου 15.000 εταιρείες, αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σχέση με το 2014, ενώ το 2016 οι επιχειρήσεις που «μετανάστευσαν» στη Βουλγαρία ανήλθαν σε 2.500 .


-------------------- 
Μπείτε στη σελίδα του Troika24 στο Facebook 
Κάντε Like ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου