Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Μια «ιστορική» αναδρομή στα «Ραδιόφωνα» της Ημαθίας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Μπορεί να έχουν αλλάξει οι εποχές, αλλά το ραδιόφωνο θα έχει πάντα τη μαγεία του, την αμεσότητα και τη θέρμη του. Αντέχει σε πείσμα των καιρών έναντι της τηλεόρασης, των εφημερίδων, ενώ το λες και «φιλικό» προς το διαδίκτυο καθώς μέσω ιστοσελίδων, μπορεί και φθάνει παντού.
Σήμερα,
13 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου και όλοι θυμούνται τον πατέρα του ραδιοφώνου Guglielmo Marconi, τον Αμερικανό πρωτοπόρο της ραδιοφωνίας Reginald Aubrey Fessenden κ.α. Το troika24 με αφορμή την επέτειο, θυμάται... "τοπικά" και επιχειρεί μια αναδρομή στους πρωτοπόρους της Ημαθιώτικης Ραδιοφωνίας...

Ήταν στις αρχές της μεταπολίτευσης, που στις συχνότητες των μεσαίων κυμάτων, κυριαρχούσαν τα λεγόμενα «πειρατικά» ραδιόφωνα. Ένας τέτοιος διάσημος για την εποχή, «ραδιοπειρατής» από τη Βέροια, ήταν ο πολύ δημοφιλής «Ραδιο Κασελούρης». Με εγκαταστάσεις στο κέντρο της πόλης, μετέδιδε το σήμα του και τις «λυρικές» εκπομπές του, με λαϊκά τραγούδια, αυθεντικές αφιερώσεις, ενδιάμεσα και κάποιο «μήνυμα» για τοπικές επιχειρήσεις (κυρίως ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης), σπάζοντας τη μονοτονία των κρατικών ραδιοφωνικών προγραμμάτων και δίνοντας μια ξεχωριστή «γεύση» στον «αέρα» της πόλης.

Σε επόμενα χρόνια, οι «ραδιοπειρατές» της Βέροιας αυξήθηκαν και άρχισαν να «χρωματίζουν» ποικιλότροπα, τα ερτζιανά της πόλης.

Κορυφαίος όλων των νεώτερων, ο θρυλικός «Μάκης ο Κυβερνήτης». Ήταν κάτι σαν τον... Τζακ Σπάροου των μεσαίων ραδιοφωνικών κυμάτων. Αδάμαστος, ερωτικός και ιδιαίτερα δημοφιλής, ο «Μάκης ο Κυβερνήτης» έχει γράψει λαμπρές σελίδες, στην ιστορία του τοπικού πειρατικού ραδιοφώνου.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, μπήκαν στα σπίτια, οι συχνότητες των FM και το πράγμα σοβάρεψε. Τα ραδιόφωνα άρχισαν να γίνονται επαγγελματικά και το κίνημα της ελεύθερης ραδιοφωνίας των ‘80s άφησε το δικό του αποτύπωμα και στο Νομό Ημαθίας. Τότε ήταν που μπήκαν οι βάσεις της τοπικής ραδιοφωνίας, μιας ραδιοφωνίας που κατορθώνει να φθάνει μέχρι και στις μέρες μας. Ίσως όχι με την ένταση εκείνης της εποχής, αλλά… φθάνει.

Τότε ξεκίνησαν ελεύθεροι τοπικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί, που για την εποχή τους, έγραψαν ιστορία.

Με έδρα τη Βέροια, ο ισχυρός ΤΥΠΟΣ FM των κραταιών Αδελφών Πατσίκα (Χρήστος, Μιχάλης, Τάσος), που αντλούσε δύναμη από το δυνατό επιτελείο της εφημερίδας ΛΑΟΣ, του ίδιου συγκροτήματος. Εξ ίσου και το δυναμικό ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ του ρέκτη Πέτρου Μπούθα, του δημοσιογραφικού συγκροτήματος της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ, της άλλης μεγάλης τοπικής εφημερίδας.

Την ίδια εποχή, έβγαινε στον αέρα και το θρυλικό ΡΑΔΙΟ ΒΕΡΟΙΑ, του πολυμήχανου γιατρού Κώστα Ζαρκάδα, που παρουσίαζε προσωπικά την πρωινή εκπομπή και προκαλούσε πάταγο. Μαζί και το αυθεντικό ραδιόφωνο, το ΡΑΔΙΟ ΗΜΑΘΙΑ 97,3 του συνεπή της ραδιοφωνικής δεοντολογίας, Παντελή Ζωγράφου, ενώ λίγο μετά, ήλθε και το καινοτόμο ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ της Ημαθίας, έχοντας στο τιμόνι, την εξαιρετική Χαρούλα Ουσουλτζόγλου.

Παράλληλα με τη Βέροια, το ελεύθερο ραδιόφωνο αναπτύχθηκε, τόσο στη Νάουσα όσο και στην Αλεξάνδρεια.

Στη Νάουσα, έγραψε τη δική του ιστορία, το ΡΑΔΙΟ ΝΑΟΥΣΑ, του πληθωρικού και δημοφιλούς Αποστόλη Γκαντίδη, ενώ στην ίδια πόλη, έδωσε στη ραδιοφωνική μπάντα, το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ FM, το ραδιόφωνο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Στη δε Αλεξάνδρεια, το ΡΑΔΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ του Τάσου Καμπάνη, ξεκίνησε την ίδια εποχή και για το Ρουμλούκι, είναι αυτό που λέμε, «όνομα βαρύ σαν ιστορία»…


Όλοι όσοι αναφέρθηκαν και άλλοι που ενδεχομένως παραλείψαμε (όχι σκόπιμα), είναι αυτοί που έγραψαν την ιστορία του τοπικού ραδιοφώνου της Ημαθίας. Τους αξίζει έστω και μια ελάχιστη αναφορά, σήμερα, μέρα που είναι.

Καλές ραδιοφωνικές στιγμές ευχόμαστε, σε παλιούς που συνεχίζουν και σε νεώτερους που φιλοδοξούν. Όσο για αυτούς που ξεκίνησαν αλλά σταμάτησαν, τους θυμόμαστε και τους τιμάμε.

troika24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου